Русия орязва производството на черно злато в отговор на санкциите

петрол барел

Русия пранира да намали добива на суров петрол с 500 хил. барела на ден през март, с което продължава линията на ответни мерки срещу въведените от Запада санкции на енергийните й източници. Намеренията на Москва заплашват да предизвикат нови трусове на глобалния петролен пазар, който досега се справяше без особени вълнения с нарушенията в руските доставки. Планираните редукции ще въведат допълнителни ограничения на предлагането от ОПЕК+ след като Саудитска Арабия понижи през миналата година с 2 млн. барела дневно производството на черно злато в опит да повиши цените. Представителите на групата пък намекнаха, че няма да предприемат никакви действия за попълване на дупката, отворена от Русия.

Новината повиши с 2.2% петролните котировки на горивото сорт “Брент” с доставка през април до 86.34 щ. долара за барел, след което то поевтиня до 85.55 долара за барел в 15.31 ч. българско време. От средата на януари до началото на тази седмица международната базова търговска марка беше загубила 9% от пазарната си оценка, помагайки за успокояване на инфлационните тревоги.

Руската редукция е еквивалентна на около 5% от януарското производство на черно злато. Кремъл нееднократно предупреждаваше за подобна мярка откакто Европейският съюз и държавите от Г-7 започнаха да обсъждат ценови тавани на руския суров петрол и рафинирани петролни продукти като наказателна акция за войната в Украйна.

В официално изявление на 10 февруари руският вицепремиер Александър Новак посочва, че “Русия смята механизма за ценови лимити на руското черно злато и петролни деривати за намеса в пазарните отношения и за разширяване на деструктивната енергийна политика на обединения Запад”. Новак коментира също, че засега Русия може да продава целия добит суров петрол на задграничните пазари, но не иска да се придържа към ценовите ограничения на западните държави. Той допълва, че “при вземането на бъдещите решения страната ще действа съобразно начина, по който се развива пазарната ситуация”.

От налагането на забраната на Европейския съюз за внос на руски петрол и рафинирани продукти в общността и на ценови таван повечето пазарни анализатори очакваха известни намаления на добива. Те предполагат, че Москва просто се опитва да представи задължителните намаления като доброволен политически избор и не допускат, че руските партньори от ОПЕК+ са изненадани от мярката. В краткосрочен план няма кой да попълни недостига в предлагането, създаден от руското решение.

Руските редукции едва ли ще засегнат глобалните петролни котировки в дългосрочен план, смятат анализатори на Kpler защото те са обявени за март и впоследствие руското производство може отново да се увеличи. Предвид възможността на Москва да изнася горивата си в условията на санкции, намалението на добива по-скоро може да доведе до по-малки количества рафинирани продукти, докато доставките за чуждестранни клиенти могат да останат стабилни.


Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *