Румен Гечев: На Конгреса имаше опит за атентат срещу БСП

Румен Гечев

“На 50-ия Конгреса на БСП имаше опит за атентат срещу партията”. Това заяви проф. Румен Гечев от БСП.

“Целта беше да се осуети и провали Конгресът преди изборите и да се предизвика, ако е възможно, свалянето на председателя Корнелия Нинова. Каква ще е тази партия, която ще допусне 5-6 седмици преди избори да се смени нейният председател. Как ще се регистрира и кой ще води преговори от името на такава партия, с какъв политически потенциал зад гърба си? Затова казвам, че това е опит за атентат срещу БСП”, разясни той пред БНР.

По думите на Гечев Кирил Добрев е правил бизнес с ГЕРБ.

“Сключване на договори под чадъра на политическия опонент е задкулисна дружба. Никой не може да ни убеди, че политическият ти опонент ще сключва договори с твоите областни управители или с твоите кметове, или с фирми, които ти контролираш”, каза още Гечев.  

Изключването на партийни членове е заради нарушаването на Устава на партията, подчерта той.

“Същите членове на т.нар. опозиция в БСП не само че не помагаха на предишните избори за партията, те не залепиха един плакат, бойкотираха създаването на листата и работеха за други партии. Сега те спокойно могат да си работят за другите, както правеха досега”, поясни социалистът.   

Трябва да се внимава повече при подбора на хората, каза Румен Гечев във връзка с изключването на евродепутата Петър Витанов от БСП.

Според него шумът, който се вдигна на Конгреса ще повлияе на избирателите на БСП, особено на колебаещите се.

“Хората ще си кажат, че на една партия, в която има такива вътрешни раздори, как да ѝ гласуваме доверие. В същото време много хора подкрепят това, което стана в края на Конгреса (изключването на 14 партийни членове – б.р.). Така че ще има и мобилизиращ ефект. Ще има и трети ефект – периферията, която отказваше да гласува за БСП заради феодали в големи областни градове, които преди време бяха в ръководството на партията, и такива, които сключват договори за милиони с нашите политически опоненти – ще се върне при нас”, убеден е той.

Румен Гечев коментира и допълването на списъка със санкционирани българи по “Магнитски”.

“Ако сигналите бъдат проверени и съгласно българската Конституция съдебната ни система реши, че някой е виновен, дискусията дали да носят отговорност, или – не, се прекратява. Но тук има смущаващи неща. Откъде накъде САЩ ще бъдат някаква държава над останалите. Някакъв закон “Магнитски” от САЩ ще определя кой е виновен, кой е корумпиран. Ако имаха доказателства, защо не ги публикуват? Да покажат информация и ако това е вярно, отговорността трябва да се понесе и тя ще бъде много тежка”, каза проф. Гечев.

Според него таймингът на обявяването на новите петима (Владислав Горанов, Румен Овчаров, Александър Николов, Иван Генов и Николай Малинов) не е случаен.

“Това става вечерта преди Конгреса на БСП и преди изборите”, посочи той.

На въпрос дали смята, че САЩ се намесват в изборите, Гечев отговори, че това не е новост. 

“Не бива да допуснем да бъркат в душите на нашите деца, независимо коя партия управлява”, каза Румен Гечев по повод идеята БСП да организира референдум срещу въвеждането на джендър идеологията в образованието.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *