Пловдив с шанс да е първият град с изградена градска железница

Работим приоритетно за ускоряване на дейностите по проекта за развитие на градската железница в Пловдив. Това обяви вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев след срещата в Пловдив с областния управител на област Пловдив Ангел Стоев и кмета на Пловдив Здравко Димитров. В работната среща участваха заместник-министърът на транспорта и съобщенията Красимир Папукчийски, генералният директор на Национална компания „Железопътна инфраструктура“ Златин Крумов, както и представители на общините и бизнеса в региона.

Правилното планиране на транспортната инфраструктура е от ключово значение. С увеличаване на населението и инвестициите в Пловдив се увеличават и проблемите. Всеки ден на хората им се налага да пътуват два часа до работа и обратно. „Този проблем може да бъде решен с градската железница като вътрешноградски транспорт, така и като довеждащ транспорт. Надявам се, че Пловдив ще бъде първият град в България, който ще развие железницата като вътрешен градски транспорт“, отбеляза вицепремиерът Христо Алексиев. „Изграждането на интермодалния терминал в града е един от примерите за ползите от железопътния транспорт. Терминалът вече генерира четири пъти повече трафик от прогнозирания в началото. През миналата година в интермодалния терминал, на влакове са качени 50 000 камиона, което води до намаляване на замърсяването, облекчаване на трафика и съхраняване на пътната инфраструктура“, посочва вицепремиерът. Той отбелязва, че до един месец, заедно с местната власт, трябва да бъдат определени местата на допълнителните жп спирки, които ще осигурят обслужването на пътникопотока и свързаност с индустриалните зони.

Областният управител на област Пловдив Ангел Стоев заяви, че по време на срещата е договорено да бъде сформирана работна група, с участието на представители от държавните структури и местните власти. Основната задача на експертите е да координират действията на ангажираните държавни структури, така че всички процеси по реализирането на градската железница да се случват по-бързо.

„В момента се подготвя документацията за избор на проектант за участъка от жп гара Пловдив до жп гара Филипово и избор на проектант и строител за участъците от жп гара Филипово до жп гара Скутаре. Дейностите са в обхвата на проект „Развитие на железопътен възел Пловдив, Фаза 2“, включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 година. Проектът е на стойност 198 млн. лв. и е предвиден за изпълнение по приоритет 4 „Интермодалност в градска среда“ на Програмата“, заяви Христо Алексиев. Той посочи още, че модернизацията на тази железопътна отсечка ще позволи движение на влаковете с до 160 км/час. Проектът включва построяването на нови железопътни мостове в междугарията и над река Марица. Ще бъдат изградени нови железопътни и пътни надлези/подлези, както и нови спирки с пресичане на две нива. Това ще осигури безконфликтното пресичане на бул. „Копривщица“ с три други булеварда – „Пещерско шосе“, „Свобода“ и „6-ти септември“. Предвидено е и внедряване на ERTMS система за сигнализация и телекомуникации, което ще повиши безопасността на превозите и ще даде по-високо качество на услугите.

„Подготвя се и документацията за избор на проектант за изпълнение на проекта за връзка между жп гара Крумово и летище Пловдив. Този проект е на стойност 44 млн. лв. и също е включен в Програма „Транспортна свързаност“ 2021-2027 г., като предвидената скорост на влаковете по този участък е 80 км/час“, казва вицепремиерът Христо Алексиев, като изтъкна че жп връзката с летище Пловдив е от съществено значение за развитието на аерогарата и региона.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *