О’Брайън: Санкциите “Магнитски” целят да подсилят европейския избор на България

Санкциите по глобалния закон “Магнитски” имат за цел да подсилят избора на България, който задълбочава нейната интеграция в Европа и сътрудничеството със световните компании, както и диверсификацията на енергийните източници. Това заяви в интервю за БНР Джеймс О’Брайън – ръководител на Службата за координация на санкциите в администрацията на президента на САЩ Джо Байдън.

След срещите си с президента Румен Радев и представители на служебното правителство и няколко политически партии О’Брайън сподели, че в страната има разбиране за важността от провеждане на реформи в областта на борбата с корупцията, но са необходими и реални действия в тази посока. “Бихме искали да видим процес, при който партиите да се съберат и да постигнат съгласие по конкретен текст и да се ангажират да го гласуват в началото на новия парламент. И след това да го приложат изцяло. Защото искаме не просто закони на хартия, нали? А България да има независима, безпристрастна и отговорна следствена служба, служба за борба с корупцията, главен прокурор. Освен законодателство, трябва и прилагане на тези закони“, каза той.

Посланик О‘Брайън пристигна в понеделник в София. Той и американският посланик Херо Мустафа се се срещнаха с президента Румен Радев. В срещата участваха и вицепрезидентът Илияна Йотова, както и посланикът на Роб Диксън. “По време на разговорите бяха обсъдени наложените санкции на български граждани, като част от действията на САЩ и Великобритания за защита на техните финансови системи”, съобщиха от президентството.

Радев е изразил признателността си за международната подкрепа, която страната ни получава в борбата с корупцията. Президентът е подчертал, че обществото ни очаква следващото Народно събрание да превърне в свой приоритет приемането на антикорупционно законодателство, както и активно партньорство и обмен на информация между правоохранителните институции на България и нейните съюзници в борбата с корупцията.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *