Отчуждават последния участък за строежа на магистрала “Европа”

Министерски съвет Иван Шишков

С решение на правителството ще започне процедурата за отчуждаване на последния участък от автомагистрала “Европа”. Това обяви на брифинг в Министерския съвет служебният регионален министър Иван Шишков. Става въпрос за участъка от София до Сливница, част от автомагистрала “Европа”, която свързва София с Граничния контролно-пропускателен пункт “Калотина”. Участъкът от Сливница до Драгоман вече е изграден, а отсечката от Драгоман до граничния пункт “Калотина” се очаква до два месеца да бъде въведена в експлоатация.

В края на миналата година бе одобрен подробният устройствен план (ПУП) за частта на магистрала “Европа” от София до Сливница, припомни министърът. Той се надява до няколко месеца да започне строителството на последния участък на магистралата, който беше оставен дълго време в “папките в Министерството на регионалното развитие и благоустройството и Агенция “Пътна инфраструктура”.

Шишков напомни също, че крайният срок за построяването на магистралата е краят на тази година. “За седемте месеца на предишния редовен кабинет готовата процедура за одобряване на ПУП не беше придвижена и за съжаление, тези седем месеца не могат да бъдат върнати”, изтъкна той. И добави, че крайният срок няма да бъде спазен, но е изключително важно да бъде построена половината от този участък, за да не бъде загубено европейското финансиране. “Затова работим изключително интензивно и считам, че днешното решение е изключително важно за спасяването на магистралата и за спасяването на тези пари, които в противен случай държавата щеше да загуби. Не мога да кажа колко точно са те, защото са по оперативна програма, която не е в МРРБ”, уточни регионалният министър.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *