Търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива

проект строеж обществена поръчка апи оферта ремонт

Пазарът на жилища в големите градове у нас през 2022 г. показа ръстове на цените от около и над 20 проценат. На този фонд ваканционният сегмент следваше тези тенденции при ведвижимите имоти. А в някои от българските курорти повишаването на цените беше дори по-осезаемо – с над една четвърт на годишна база.
Покупко-продажбите на имоти бяха много по-активни през второто полугодие и в края на миналата година като цените в курортите достигнаха нива, каквито не бяха виждани на пазара от 10-15 години.
“Освен основния фактор за нарастването на цените – високата инфлация, допълнителен стимул за растеж в този сегмент е недостатъчното предлагане. Дълги години в повечето курорти, за разлика от големите градове, липсваше ново строителство. Това задълбочи липсата на предлагане през 2022 г., когато много продавачи се изтеглиха от пазара, а успешните туристически сезони подкрепиха задържането на имоти с цел отдаването им под наем при добра доходност”, отбелязва Полина Стойкова, изпълнителен директор на агенция за жилищни и ваканционни имоти Bulgarian Properties.
Какви жилища са най-предпочитани?

При ваканционните апартаменти се наблюдава разнообразие от предпочитания както по отношение на типа апартаменти, така и по отношение на ценовия клас и съответно класа на комплексите, наличните екстри и отдалеченост от ски лифтовете и плажа.
Когато се закупуват имоти с цел отдаване под наем, най-предпочитани са едностайни и двустайни апартаменти на топ локации, а когато са с цел лично ползване, превес имат двустайните и тристайните жилища.
Като цяло, двустайните жилища са най-масово купуваните в сегмента на ваканционните имоти.
И през 2022 г. предимно са се купували обзаведени апартаменти на вторичен пазар. Средната площ на закупените имоти в ски курортите е 70 кв.м, а на тези в морските – около 60 кв. метра.
Перспективи за ваканционните имоти през 2023 г.
В началото на новата година търсенето на ваканционни имоти се запазва на високи нива. Наблюдаваме голяма активност и в планинските, и в морските курорти, посочват от Bulgarian Properties.

Забелязва се лек ръст в предлагането на имоти както на вторичен пазар, така и при новото строителство. То като че ли преживява своеобразен рестарт – довършват се много изоставени сгради, проектират се нови. Това постепенно ще доведе до баланс на пазара, но при по-високи цени, тъй като строителната себестойност е повишена.
Предимството е, че новите сгради ще отговорят по-добре на изискванията на българските купувачи, а именно таксата поддръжка да е минимална и съпоставима с тази на градските пазари. За да постигнат това, новите проекти ще бъдат за по-малки жилищни сгради без или с минимални допълнителни екстри към тях (озеленяване, детска площадка, контрол на достъпа).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *