Китай с повече контрол върху пазара на LNG при растящо глобално търсене

Нидерландия ротердам пристанище терминал втечнен природен газ

Очаква се Китай значително да засили влиянието си на световния пазар на втечнен природен газ (LNG). В средносрочен план значението на Поднебесната империя за световния енергиен пазар само ще нараства на фона на нарастващото търсене и превръщането на Пекин в ключов посредник при вноса, съобщава Bloomberg.

 „Китайските компании сключват повечето споразумения за закупуване на LNG във всяка страна и все повече се превръщат в ключови посредници при внос в сектора. Компаниите от Китай представляват приблизително 15 процента от всички договори, които ще започнат да доставят LNG до 2027 година. Тази тенденция ще се засилва“, се казва в коментара на агенцията.

Това се обяснява с факта, че все повече компании се стремят към сключване на по-дългосрочни споразумения на фона на задълбочаващата се енергийна криза и постепенното възстановяване на търсенето на горива. Тези договори ефективно ще дадат на китайските търговци контрол върху пазара на горива “за десетилетия напред”, заключава Bloomberg.

На 17 февруари анализаторите от международната петролна и газова компания Shell представиха резултатите си от преглед на световния енергиен пазар, според които световният пазар на природен газ ще бъде под натиск в близко бъдеще. С ограничен нов капацитет Китай и Европа ще се конкурират за наличните количества втечнен природен газ (LNG).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *