МС ще предложи на президента да назначи постоянен представител в НАТО

Министерство на външните работи Николай Милков

Министър Николай Милков: България няма да изпраща муниции за Украйна

Министърът на външните работи Николай Милков заяви в отговор на въпрос на БНР, че ще направи предложение пред президента за назначаване на посланик в НАТО.

“Този въпрос ми беше зададен и от комисията по външна политика. Казах им тогава, че това са важни назначения и на тоя етап служебното правителство предпочита да не предлага на президента и те да бъдат направени от редовното правителство. Същевременно казах, че ако парламентът не успее да излъчи редовно правителство, е възможно служебното правителство да вземе такова решение. В тая връзка аз мисля да направя постъпки пред президента сега за назначаването на посланик поне в НАТО”, каза Милков, но отказа да назове конкретни имена.

България няма постоянен представител в Пакта от близо година, когато тогавашният ни представител в Алианса Драгомир  Заков прие предложението на бившия премиер Кирил Петков да оглави министерството на отбраната.

България няма да изпраща муниции за Украйна, съобщи министърът на външните работи Николай Милков след края на заседанието на Съвета на ЕС в Брюксел. Министрите не са постигнали и конкретно споразумение по 10-ия санкционен пакет срещу Русия, като се разбра само, че в него няма да има ембарго върху вноса на ядрено гориво.

“Към този момент не е поет такъв ангажимент от наша страна”, отговори лаконично министър Милков на въпрос за евентуална помощ от България с муниции за Украйна. 

Според него към такива въпроси трябва да се подхожда много внимателно.

“Въпросът с оказване на помощ с танкове и с бойни бронирани машини е изключително деликатен, който се коментира в продължение на седмици. Нито една страна не заяви твърдо от самото начало, че ще се предостави. Формира се т.нар. коалиция “Леопард” и в никакъв случай не се бърза със слагане на масата веднага – “да, ние ще предоставим това или ще предоставим друго”. И по някакъв начин този внимателен подход искам да го сравня с едно говорене у нас, което често пъти се получава. Ние трябваше много отдавна да “даваме самолети”. Самолети никой не е дал до сега”, коментира външният министър.

България помага на Украйна и ще продължи да го прави, каза още министър Милков и припомни по какъв начин:

“Това в момента е помощ за тренировъчната мисия, наше участие – от страна на министерството на отбраната в тренировъчната мисия EUMAM (тренировъчна мисия на ЕС за военно подпомагане на Украйна), която ще се извършва на територията на съюзнически държави, а не на територията на Украйна – основно в Германия и Полша. Ние също така работим и за рехабилитирането на военни от Украйна”.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *