Красен Станчев: По-добре да се планира влизане в еврозоната през 2025-2026 г.

Красен Станчев

“Вероятно няма да има дългосрочна политическа стабилност и отново ще се чакат избори”

“Не съм оптимист за влизането в еврозоната през 2024 г. Вероятно няма да има дългосрочна политическа стабилност и отново ще се чакат избори. А защото се чакат избори, икономиката ще ни замеря с пари от данъкоплатците и отново няма да може да се направи поне онова малкото, което е възможно за овладяване на инфлацията като местен феномен. По-добре да се планира присъединяване в еврозоната през 2025 – 2026 г.”. 

Това каза пред БНР доц. Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика.

Във връзка с коментарите за загуба на суверенитет на българския лев, изказвани от противници на влизането на страната ни в еврозоната, той подчерта:

“Българският лев е бил суверенен само между фалита по външния дълг – на 9 март 1990 г., и фиксирането на валутния курс – на 1 март 1997 г., преди въвеждането на валутния борд. Това е най-независимият период на българския лев, винаги е имало някаква зависимост”.

Според доц. Станчев българският дял в инфлацията е малък, а повечето развития в инфлацията са били заради стара политика на ЕЦБ и много бързо възстановяване на икономиката през 2021 и началото на 2022 г.

“От края на 2021-ва и началото на 2022-ра е българският дял в инфлацията и той е свързан с компенсациите за електроенергия на фирмите, опрощаване на ДДС, премахване на ДДС на някои стоки и услуги без предварителен анализ”, обясни той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *