Беларус съобщи за струпване на украински сили до границата й

Александър Лукашенко

Беларуският президент Лукашенко съобщи, че е наредил създаването на нови сили за териториална отбрана

Беларус заяви днес, че голяма група украински войски се намира в близост до границата ѝ, и предупреди, че това представлява заплаха за нейната сигурност, съобщи Ройтерс.

“В момента значителна групировка на украинската армия е съсредоточена в непосредствена близост до беларуско-украинския участък на държавната граница”, каза министерството на отбраната в публикация в Teлеграм.

“Вероятността от въоръжени провокации, които могат да ескалират в гранични инциденти, е висока от дълго време насам”, се казва в съобщението, в което се добавя, че Минск ще предприеме “мерки за адекватна реакция”, но ще действа по сдържан начин.

Ройтерс не успя да провери незабавно ситуацията на границата.

Беларус позволи на Русия да използва територията ѝ при инвазията в Украйна преди година, а президентът Александър Лукашенко заяви миналата седмица, че страната му е готова да го направи отново, отбелязва агенцията.

От месеци Киев изразява опасения, че Минск може да се присъедини към войната на страната на Русия – потенциална заплаха, която принуждава Киев да пренасочи войски за защита на северната част на Украйна, докато воюва с Русия на изток и на юг.

Лукашенко твърди, че Беларус би се включила във войната само ако бъде нападната от Украйна.

Вчера Лукашенко каза, че е разпоредил създаването на ново формирование на доброволчески сили за териториална отбрана.

В изказване пред Съвета за сигурност на Беларус Лукашенко каза, че страната има нужда от паравоенни формирования във всеки град или село, които да служат като сили за териториална отбрана в допълнение към наброяващата 45 000 души армия в “случай на агресия”.

“Ситуацията е сложна. Казвал съм го неведнъж: всеки мъж и не само мъж, трябва да способен да борави с оръжие”, каза беларуският лидер.

“Най-малко, за да защитава семейството си, ако се наложи, и жилището си, собственото си парче земя, а ако се наложи и страната си”, допълни Лукашенко, който позволи на Москва да нахлуе в Украйна от територията на страната му преди една година. Той неведнъж е казвал, че беларуската армия ще се бие само ако Беларус бъде нападната. Лукашенко е казвал също, че “опитът” с Украйна налага допълнителни сили за отбрана, посочва Ройтерс.

“В случай на агресия отговорът ще бъде бърз, суров и адекватен”, каза вчера Лукашенко.

Беларуският министър на отбраната Виктор Хренин каза, че силите за териториална отбрана ще наброяват между 100 000 и 150 000 доброволци, или повече, ако се наложи. Тези доброволци ще запазят цивилните си работни места. Министърът отбеляза, че членовете на паравоенните формирования ще представляват военен резерв в мирно време и могат да действат като партизански отряди в случай на война.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *