Турция изказа огромни благодарности към България

турция българия знамена

Министерството на отбраната е готово да продължи да оказва необходимата хуманитарна помощ на Турция. Ние бяхме сред първите отзовали се държави – чрез Военновъздушните ни сили с военните самолети транспортирахме военни медици, спасителни екипи и хуманитарна помощ. Това заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов на среща в министерството с посланика на Република Турция Н. Пр. Айлин Секизкьок.

Министър Стоянов отново изрази искрени съболезнования към семействата на загиналите и пострадалите в тежките земетресения в Турция.

“До този момент ние се обръщахме към вас като комшии, приятели. Сега вече се обръщаме към вас като братя и сестри. Вие се отзовахте още в първите часове след трагедията и изпратихте с военните самолети вашите спасителни екипи, които извадиха много хора под руините. От основаването на дипломатическите отношения между двете държави това беше най-силният жест на солидарност, който България ни оказа. За мен е гордост да съм посланик в такава държава“, заяви посланик Секизкьок.

Посланикът посочи, че помощта на България е изключително ценна.

По последни данни 41 000 души са загинали след земетресенията до този момент, а 2 млн. души са останали без подслон. “Ние се опитваме да им осигурим покрив и отопление. Затова сме благодарни, че оказвате пълно съдействие на камионите с хуманитарна помощ, за да преминават транзитно през България до засегнатите райони. Ще разчитаме и на вашата подкрепа пред Европейския съюз за възстановяване на щетите от земетресението”, каза още посланик Секизкьок.

“Ще имате категорична подкрепа на България в Европейския съюз за всяка необходима помощ за Турция. Ние в Министерството на отбраната оставаме в готовност при Ваши искания да окажем подкрепа според нашите възможности“, заяви министърът на отбраната. Той разказа на посланика, че военнослужещите от Втора механизирана бригада в Стара Загора са събрали дарения за семействата на пострадалите в Турция. “Това е малък жест, но показва нашата искрена съпричастност към вашия народ“, каза министър Стоянов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *