В Монтана започна обсъждане на прогнозен бюджет за 2023-а

пари

“Общините не могат да зачеркнат първата половина на годината заради липса на редовно правителство, което да внесе проектозакон за държавния бюджет”. Това е казал кметът на Монтана Златко Живков след представяне на прогнозни параметри на бюджета за тази година пред общинските съветници, обявиха от общината. Приходите и разходите в него са  обвързани с направените през същия период миналата година. Така предложената  рамка на бюджета за 2023-а в размер на 69 700 000 лева, при отчетени в края на миналата година близо 70 милиона лева.

Монтана е сред първите в страната, готови да приемат тези ограничителни параметри и все пак това е най-високата бюджетна рамка, която общината има от началото на демократичните промени.

В края на годината и бюджетът вероятно ще достигне 75 милиона лева, смята Живков. Според него това много ще зависи от финансовата политика на следващото редовно правителство.  

Допълнително по европейски програми община Монтана ще работи по проекти на стойност 19 106 0000 лева, което е с близо 6 милиона повече от миналата година.

Най-големият инфраструктурен проект остава реконструкцията на площад Жеравица, която трябва да приключи в края на тази година

Продължава изграждането на младежки център по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство Най-много средства се очаква да бъдат усвоени в изпълнението на мерките за подобряване качеството на атмосферния въздух по програмите „Околна среда” и ЛАЙФ. Общината ще работи и по проекти на програмите „Развитие на човешките ресурси”, „Добро управление”, „Наука и образование за интелигентен растеж”,  „Трансгранично сътрудничество”, и Националния план за възстановяване и устойчивост.

Приоритет остава възстановяването и развитието на инфраструктурата в града и селата – основни ремонти на улици, междублокови пространства, синя зона, читалища, църкви, сгради за социални услуги и спортна база. В бюджета са планирани средства за стипендии на талантливи деца, студенти по медицина и педагогика, за местни инициативи, за безплатни карти на пенсионери, за издръжка на различни клубове и християнски храмове, за подпомагане на  млади семейства и за стартиращ бизнес.

Отрасловата характеристика на икономиката на община Монтана се доминира от дейностите, свързани с машиностроенето, електротехника и хранително-вкусовата промишленост. От значение са и фирми работещи в леката промишленост, строителната индустрия и преработвателната промишленост.
В Монтана работят редица добре развити и разнообразни компании, които имат успешни партньорства с международни фирми за инвестиции, производство и продажби: “Монбат” АД, “АВА Спорт”, “БЕРГ Монтана фитинги”, “Крос”, “Керамик Инвест”, “Балкан” и други. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *