34 страни призоваха да няма спортисти от Русия на олимпиадата

олимпийски игри олимпиада париж 2024

От страните от ЕС единствено България и Унгария не са се присъединили към призива

Домакинът Франция е сред 34-те държави, които призоваха Международния олимпийски комитет (МОК) да забрани участието на спортисти от Русия и Беларус на Олимпиадата в Париж през 2024 г., предаде ДПА.

САЩ, Великобритания и Австралия също са сред обявилите се срещу участието на руските и беларуските спортисти.

В съвместно изявление вчера тези страни се аргументираха с това, че “умишлената непровокирана и неоправдана война на Русия (срещу Украйна) е улеснена от беларуското правителство”.

Руският министър на спорта Олег Матицин каза по-рано този месец, че е “абсолютно неприемливо” чужди правителства да се опитват да повлияят на МОК.

Самият МОК потвърди миналия месец, че възнамерява да подкрепи санкциите срещу руските и беларуски официални представители преди предстоящата Олимпиада във френската столица, но добави, че ще разгледа възможността спортисти от Русия и Беларус да се състезават под неутрален флаг.

В днешното си изявление 34-те държави, противопоставящи се на участието на Русия и Беларус в игрите, приветстват  “придържането на МОК към съществуващите санкции”, но посочват, че предложението за участие под неутрален флаг повдига “много въпроси и опасения”.

От страните от ЕС единствено България и Унгария не са се присъединили към призива.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *