ДБ ще обжалва отпадането на отделното отчитане на машинния и хартиения вот

Божидар Божанов

Демократична България” ще обжалва пред Административния съд решението на Централната избирателна комисия за събирането и записването на финалните данни от машинните и хартиените бюлетини заедно в секционните протоколи“. Това заяви за Нова телевизия Божидар Божанов от “Демократична България”, бивш министър на електронното управление.

Според Божанов двете бюлетини – хартиената и тази, произведена от машината, трябва да се броят поотделно, след което да се сумират. “Знаем, че СИК-овете правят грешки, но когато имаш двата компонента, след това може да бъде проверено в РИК откъде е дошла грешката”, обоснова позицията си Божанов. 

Това решение беше и причината говорителят на ЦИК Цветозар Томов, който е и заместник-председател на комисията, да подаде оставка като говорител.

“В момента правейкли една колона без съставните й части се премахва контрола”, смята той. 

Представителят на ДБ обясни още, че при съмнения за манипулация, реалният вот може да бъде установен, чрез обжалване, “отваряне на чували” и разследване на база видеонаблюдение. За да бъдат предотвратени подобни измами ДБ активират плафромата “Ти броиш”. “Тя е партийна, събираме застъпници, хора на СИК, за да има повече наблюдатели. С цел да се избегне манипулацията на вота”, поясни Божанов.

Според него гласовете, подадени на машина, могат да бъдат изхвърлени или преправени в хартиени. Най-честите грешки ще бъдат при сумирането, смята той. 

Относно видеонаблюдението, като начин за превенция, Божанов е опасява, че не навсякъде СИК-овете ще могат да излъчват и записват, поради липса на обучени кадри. “Не във всички секции телекомите имат достатъчно добро покритие. Стрийм може и да няма, но ще има запис. Отново обаче трябва да се обжалва, за да се извърши проверка”, каза още той.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *