Гълъб Донев: Последните промени в Изборния кодекс пораждат неясноти

Действаме в изпълнение на законите, въпреки че последните промени в Изборния кодекс очевидно пораждат неясноти и практически трудности. Ние ще изпълним нашите задължения.

Това обяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на редовното заседание на Министерския съвет.

Той бе категоричен, че от кабинета правят необходимото, за да подпомогнат основния компетентен орган – ЦИК, за адекватната подготовка и провеждането на изборите, но не коментира вчерашното й решение, с което отделните СИК няма да попълват в две различни графи броя на гласовете от машината и от бюлетините, а ще вписват само общия, сумарен резултат от двата вида гласуване. След взетото решение говорителят на ЦИК – Цветозар Томов подаде оставка.

„Отново ще напомня нашата ясна позиция – служебният кабинет не се намесва в предизборната кампания и не работи за или против една или друга политическа формация“, продължи Донев.

След това той заговори за очакванията си от 49 Народно събрание – да формира устойчиво парламентарно мнозинство, а не тематични коалиции, както и да излъчи работещо редовно правителство. 

„Огромното мнозинство от българските граждани очакват бъдещите народни представители своевременно да разгледат и приемат необходимите неотложните закони, свързани с присъединяването ни в Шенген, приемането ни в еврозоната и реализацията на Националния план за възстановяване и устойчивост“, продължи Донев.

Накрая той завърши, че в оставащите 40 дни до 2 април, когато партиите и кандидатите за народни представители ще се борят за доверието на избирателите, неговият кабинет ще работи за решаването на реалните проблеми на хората.

Един от тях щял да бъде решен днес – кабинетът ще разгледа постановление за изменение и допълнение на Устройствения правилник на държавния авиационен оператор с цел той да започне да изпълнява полети за осигуряване на спешна медицинска помощ по въздух.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *