Китайската комунистическа партия обяви преструктуриране на финансовата система

си дзинпин

Китай очаква дълбоко преструктуриране на финансовата система като част от реформата на партийния и държавен апарат, предложена от президента на Китайската народна република и генерален секретар на Китайската партия на Китай Си Дзинпин на заседание на Централния комитет на партията.

Както следва от комюникето, страната очаква “по-нататъшно задълбочаване на всеобхватното и строго партийно управление”, като ще се засили ролята на партията в частните компании и компаниите с държавно участие.

Планът на генералния секретар ще бъде разкрит подробно в статията му „Единственият път за партията и народа да вървят напред в нова ера“, която ще бъде публикувана на 1 март в списание „В търсене на истината“. Целта на реформата е “систематично и цялостно преструктуриране на функциите на партията”, “модернизиране на системата за национално управление”, както и “предотвратяване на пълномащабно връщане към бедност” и подобряване на здравната система.

Особен акцент се поставя върху подобряването на качеството на живот в селските райони.

По-рано беше съобщено, че Китайската централна банка запазва основния си лихвен процент по рефинансиране и на годишния лихвен процент по заеми за първостепенни кредитополучатели (LPR) на 3.65 процента. Информация за това публикува пресслужбата на регулатора на сайта си. Годишният LPR, който през август 2019 г. стана новият бенчмарк (референтен индикатор) за кредитиране, беше оставен непроменен от април 2020 г. до декември 2021 г. на 3.85 процента. През декември 2021 г. ставката беше намалена до 3.8 на сто, през януари 2022 г. до 3.7 на сто, след това до 3.65 на сто през август и ставката LPR не беше променяна повече.

Китайската народна банка започна реформа на основния лихвен процент в края на август 2019 г., за да помогне на компаниите да намалят разходите си по заеми. Регулаторът промени референтната лихва за кредитите, издадени от банките. Кредитните институции започнаха да разчитат на LPR като бенчмарк за изчисляване на плаващите лихвени проценти по заемите, а не на основния лихвен процент на банката.

През първата половина на януари пресслужбата на Bank of China съобщи, че след увеличение на златните резерви през ноември миналата година с 32 тона, покупките на злато през декември са се увеличили с още 32 тона. Общият обем на запасите от благороден метал в Китай към началото на тази година надхвърли 2 хиляди тона.

В началото на януари Китайската народна банка повиши ренминби (официалното име на юана) с 647 пункта до 6.8265 юана за долар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *