Германската инфлация вгорчава живота на ЕЦБ

ЕЦБ

Инфлацията в Германия неочаквано се е ускорила през февруари, усложнявайки допълнително задачата на Европейската централна банка да пребори ценовия възход. Публикуваните на 1 март официални данни показват, че потребителските цени в страната са се повишили с 9.3% годишно след 9.2% ръст през януари, въпреки че Берлин положи усилия да ограничи разходите за отопление на домакинствата, скочили в резултат на войната на Русия в Украйна. Анализатори на агенция “Блумбърг” очакваха германската инфлация да се охлади до 9 процента.

Това не е добра новина за еврозоната след като ден по-рано стана ясно, че февруарската инфлация във Франция е достигнала рекордните за епохата на еврото 7.2% годишно след 7% през януари. Потребителските цени в Испания също вървят нагоре, въпреки очакванията за успокояването им: те са се повишили с 6.1% годишно през миналия месец след 5.9% януарски ръст и доста над прогнозираните от икономисти 5.7 процента. След като Мадрид успя да овладее ценовия растеж през второто полугодие на 2022-а и отчете най-ниското инфлационно число за еврорегиона в края на годината, инфлацията започна отново да се ускорява през първите два месеца на 2023-а.

Тези обстоятелства накараха пазарните играчи да вкарат за първи път в цените 4% максимална стойност за лихвите по депозитите на ЕЦБ, които в момента са 2.5 процента. Официални представители на институцията подготвят публиката за ново лихвено повишение с 50 базови пункта през март, като много от тях подкрепят и нови сериозни увеличения след това докато инфлационното равнище не се доближи до целевите 2% годишно.

Инфлационните показатели на еврозоната трябва да бъдат огласени на 2 март. Икономисти предвиждат забавяне на ръста на потребителските цени до 8.3% годишно през февруари от 8.6% през януари, въпреки че базовата съставка на индекса, от която са изключени по-високо колебливите разходи за енергия и храни (най-голямото главоболие на ЕЦБ през последните месеци) се очаква да се задържи на рекордните 5.3% годишно.

В официално изявление за репортери във Франкфурт на 1 март председателят на германската Бундесбанк – Йоким Нагел – предупреди, че натискът на базовия индекс на потребителските цени остава много силен и че инфлационното равнище ще се понижава бавно и ще е в диапазона 6-7 процента в Германия през тази година. Нагел каза още, че “едно нещо е сигурно: лихвената стъпка за март няма да е последната” и “по-нататъшно значителни лихвени движения вероятно също ще са наложителни впоследствие”.

Докато Нагел отказа да спекулира за края на цикъла на затягане на паричната политика, неговият френски колега Франсоа Вилроа дьо Гало заяви в Париж, че е “желателно” за ЕЦБ да достигне върховите лихвени стойности до септември.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST