КЗП е установила 452 нарушения при 471 проверки в магазините

алексиев, стоянов, гечев, кзп

Комисията за защита на потребителите е установила 452 нарушения при 471 проверки в ценообразуването при храните в търговската мрежа. Това обяви служебният вицепремиер по икономическите политики и транспортен министър Христо Алексиев, който заедно със земеделския министър Явор Гечев и с министъра икономиката и индустрията Никола Стоянов, представи резултатите от анализа на развитието на цените на основни хранителни продукти.

В рамките на съвместните проверки на отговорните институции Българската агенция по безопасност на храните е извършила 333 инспекции и е установила 32 нарушения. Националната агенция за приходите е участвала в 340 проверки, по които са издадени 71 актове за нарушения.

При 200 от констатираните нарушения става въпрос за търговски практики, посочи председателят на КЗП Стоил Алипиев. Сред най-честите нелоялни търговски практики са неверните анонси от типа “само днес на тази цена” или “най-ниска цена”, разминаване между цената на етикета на стоката и тази на касата, липсваща стока, рекламирана на ниска цена в брошура, която е привлякла потребители към определена верига, както и несъответствия в теглото на продукти, също така невярна информация на етикета, че даден продукт е българско производство.

С решение на служебния премиер Гълъб Донев бе сформирано Национално координационно звено, което да наблюдава и контролира цените на храните. Изградена е методика за мониторинг и контрол на следене на образуването на цената на храните от производителя до щанда. Определени са и няколко държави, с които да се сравняват цените на хранителни продукти.

Резултатите от анализа до момента са притеснителни, подчерта Алексиев. “Налице са редица нелоялни търговски практики. Възникват съмнения за твърде високи печалби в ущърб на правата на населението. Искам да е ясно, че ние не обявяваме война на търговските вериги, не искаме да водим война, но като държава, сме длъжни да защитим интереса на потребителите и да сме сигурни, че не се изземват доходи от най-уязвимите групи. Нито имаме намерение да се месим на пазара в сферата на храните, ако някой го представя като нещо такова, мога да кажа, че това не отговаря на истината”, изтъкна Алексиев. И уточни, че макар и формалното сформиране на Националното координационно звено за овладяване на цените на хранителните продукти да е на 1 март, проверки се извършват вече в продължение на един месец.

Проверките на ценообразуването ще продължат, като целта е да се превърнат в постоянен мониторинг. Подготвят се промени в законодателството. “Продължаваме с изработване на информационен портал, където потребителите ще могат да подава сигнали”, допълни Алексиев. “Към момента кривата на инфлацията върви надолу и това се вижда отчетливо. Кривата на храните върви нагоре. Това ни кара и да вземем всички тези мерки”, категоричен е той.

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов обяви, че от месеци има срещи с търговци и производители по темата за цените на стоките. “Като министър съм декларирал, че съм в защита на бизнеса, но ще бъда безкомпромисен към нелоялни практики, които водят до несправедливи цени за хората. Всеки участник във веригата на доставки прехвърля вината към другите, макар че всички виждат, че има проблем. Ние ще намерим информацията по служебен път и ще видим кой е прав, и кой е крив”, заяви министърът. Имаме информация колко струват стоките в чужбина и затова възложих на търговските аташета да събират информация, защото не може изцяло да сме сигурни в информацията, получавана от граждани, разказа Стоянов. “Виждаме мляко и масло, продавани в чужбина, които са с 20-30 процента по-ниски цени, отколкото в България. Защитник съм на бизнеса, но е нужно и той да има етика и затова ще съм безкомпромисен към нелоялни търговски практики”, подчерта той.

Министърът на земеделието информира, че наблюдението на пазара на храни вече ще е постоянно. Вижда се поскъпване на цените на храните през последната година, което съвпада с началото на войната в Украйна. В последните месец-два има успокояване на цените – през януари инфлацията на цените на храните достига 24,5 на сто при 26,1 на сто през декември 2022 година. Ресорното министерство наблюдава висок марж между цените на производители и на дребно при яйцата, маслото, кашкавала и сиренето. При средна цена от 1,03 лева за литър мляко, то достига до 4 лева за литър по щандовете в някои магазини. Има стихийно повишение и на цената на краставиците. Но министърът очаква до 10-15 дни цената да падне. Той разполага с информация, че ситуацията е същата и в Англия, където има данни, че този стока изобщо липсва.

Министерството на земеделието обобщава доставките на хранителните стоки до търговските вериги в шест канала. По всички тях има високи надценки, които се движат между 48,8 на сто до над 90 процента. Надценките се получават и през различни такси, които се искат от производителите. Това са например такси за реклама асортимент, оборот отстъпки. Това са пари, които се вземат от клиентите, но не стигат да производителите, изтъкна Гечев.

“Има ужасяващ страх от производителите да дават информация за доставните цени, за да не отпаднат от дистрибуционните вериги”, алармира министърът. Например опаковка кашкавал от 400 грама е с доставна цена 8,04 лева, но се продава за 15,99 лева. В друг случай краве сирене в опаковка 400 грама се доставя при цена 5,64 лв., но на рафта във веригата се предлага по 10,79 лева или с надценка 91 процента.

Подготвят се законови промени срещу свръхнадценката. “В момента това е законно. Констатирахме в този един месец проверки редица неща, които виждате. Това е малка част от тях, има недостиг на законодателство, няма достатъчно прозрачност, а в България ценообразуването много често се разминава със западните образци”, отбеляза земеделският Гечев. Ще се приемат две наредби, подготвени от Министерството на земеделието и Министерството на икономиката, които да дадат публичност по цялата верига на доставки. Ще има регистри на всички търговци и на складовете, които се занимават с продажбата на храни. Първият по веригата на даден продукт ще отрази в електронния регистър пускането му на пазара и всеки следващ ще информира къде е отишла храната и на каква цена.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *