ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Трябва ли ЕС да забрани двигателите с вътрешно горене от 2035 година?

В края на миналата седмица (петък, 3 март) държавите членки на Европейския съюз отложиха планираното гласуване на ключовия за Зелената сделка проектозакон, предвиждащ забрана за продажба на нови бензинови и дизелови автомобили от 2035 г. нататък. Следващият опит за гласуване и приемане ще е утре (вторник, 7 март).

След години усилия и лобиране, най-накрая дойде време за вземането на това решение, което ще обърне автомобилната индустрия с главата надолу. Очаква се големите производители на автомобили – Германия, Италия и Франция, да са против, Полша също е срещу забраната, докато България – в типично нашенски стил, познат като “Нито риба, нито рак” – ще се въздържи.

Ако позицията на тези пет държави членки може да се смята за представителна извадка, крайният резултат от утрешното гласуване ще е… никакъв. Най-малкото, защото за влизането в сила на подобен ограничителен закон е необходимо

квалифицирано мнозинство.

Тоест – най-малко 18 (от 27 възможни) гласа “За”!

Опасенията на Италия и Германия са, че по ред причини Европа все още не е готова за тази стъпка. Освен това, електромобилите продължават да не са алтернатива, защото компонентите за тях продължават да се внасят от Китай, а на територията на ЕС няма достатъчно станции за зареждане. Според правителството на Джорджа Мелони, ако забраната влезе в сила, резултатът ще е само един:

Европейският съюз ще стане още по-зависим от Китай.

„Като определя цел за намаляване на емисиите от 100% през 2035 г. и не предоставя алтернативи на използването на възобновяеми горива, регламентът не е в съответствие с принципа на технологична неутралност. Затова Италия не може да го подкрепи”, се казва в националната декларация на Италия, където автомобилната индустрия представлява повече от 5% от БВП на страната и в нея са заети над 270 000 работници.

Позицията на Берлин пък е, че автомобилната индустрия все още не е готова за толкова голям преход и това ще доведе до загуба на хиляди работни места.

Притесненията около прехода към електромобили нараснаха миналия месец, когато автомобилният гигант „Форд“ обяви, че

съкращава около 3800 работни места в цяла Европа,

като най-тежко засегнати са “приоритет” са Германия и Обединеното кралство. Причината е, че електрическите коли не изискват толкова много работна ръка, подизпълнители и сервизни центрове.

По данни на ЕС, в момента бензиновите и дизеловите МПС-та произвеждат

едва 15% от въглеродните емисии в Общността.

Затова Германия предлага компромис – използване на т. нар. “електрогорива” в автомобилите, произведени след 2035 година.

Въпросните електрогорива (e-fuels), са известни и като синтетични. Те се произвеждат с помощта на уловен въглероден диоксид (или въглероден оксид) и водород, получен от устойчиви източници на електроенергия като вятърна, слънчева и ядрена енергия.

Отлагането на гласуването разгневи повечето държави членки на ЕС. Тяхната позиция е, че ако не бъдат приети ограниченията за двигателите с вътрешно горене, това може сериозно да попречи на усилията за постигне на

неутралност по отношение на климата до 2050 година.

Аргументите в полза на новото законодателство са, че електрифицирането на моторните превозни средства е само и изключително в наш интерес. Най-малкото, защото ще сведе мръсотията във въздуха до минимум и ще ограничи зависимостта ни от петрола, който повечето държави членки на ЕС внасят скъпо и прескъпо.

В крайна сметка е ясно, че стъпката към по-чиста мобилност трябва и ще бъде направена, въпросът е “Кога?” Вероятно преди век и половина

производителите на каруци, файтони и дилижанси също са се притеснявали,

че парните и четиритактовите двигатели много скоро ще им изядат хляба. Задължително обаче трябва да се отчете… очевидното: промяната е твърде голяма и без да са налице всички необходими условия за извършването ѝ – законодателство, производство, обслужване, стабилни вериги за доставки на компоненти, достатъчно зарядни станции и социална подкрепа за стотиците хиляди съкратени служители – на практика нищо няма да се получи. Или резултатите ще бъдат половинчати, което си е същото.

Евфемистично казано, по-малко от едно денонощие преди ключовия вот, Европейската комисия продължава да е между чука и наковалнята. Опитвайки се хем да защити разработваната от години забрана на бензиновите и дизеловите МПС-та, хем да не разсърди богатите държави и да не ги принуди да обявят тотален бойкот. По всичко изглежда, че в момента текат толкова активни преговори и пазарлъци, че

нито оптимистите предвкусват утрешния си успех,

нито песимистите вече се черпят по случай сигурния провал на “ония”.

А къде сме ние, както гласеше една популярна рубрика в телевизионната “Панорама” от преди три десетилетия? Ами за съжаление там, където винаги сме били – някъде по средата. Или по-скоро – насред нищото, откъдето ще ни е най-удобно да се включим в поредния отбор на победителите. Независимо от това каква е позицията, за която те са воювали и в името на която са давали свидни жертви и са харчили собствени пари.

Не звучи патриотично, но в каква друга категория можем да класифицираме националния ни интерес по въпроса, който вкратце звучи така: България е за защита на чистата мобилност, но в разумни срокове и при наличие на реална материална база?

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст