ДЗИ напуска Асоциацията на застрахователите

застраховки

ДЗИ, една от най-големите застрахователни групи, напуска браншовата асоциация. От АБЗ потвърдиха, че тя е подала писмено предизвестие, в което няма изложени мотиви и затова не могат да го коментират по същество.

Решението на ДЗИ може би е продиктувано от поведението и позициите на застрахователната асоциация по време на обсъждането на законовите поправки, които трябваше да гарантират навременното плащане на обезщетения по полицата “Гражданска отговорност” в международната система “Зелена карта”. В последните дни на предишния парламент асоциацията подкрепи добавка, което практически обезсмисляше промяната.

Основният замисъл на поправката “Зелена карта” беше да се вкара един допълнителен член в Кодекса за застраховането, с който да се бетонира основният принцип в системата – “първо плащаш, после оспорваш”. Това се налагаше, след като още през 2017 г. някои български застрахователи спират да изплащат искания по щети в чужбина с обяснението, че са обект на измами и източване. През 2018-та висящите суми достигнаха до около 20 млн. евро, а по-късно на Националното бюро на българските автомобилни застрахователи (НББАЗ) беше наложен мониторинг.

Разрешаването на този проблем се превърна и в един от ангажиментите на България по пътя ѝ към еврото. След дискусии в края на 2022 г. финансовото министерство и бранша се обединиха около текст, който в общи линии казваше, че правилата трябва да се спазват: “Бюрото заплаща при спазване условията и сроковете на Вътрешните правила на Съвета на бюрата, предявените към него гаранционни искания от други национални бюра във връзка със задължения на негови членове”.

48-мото Народното събрание не прие поправката. А дни по-късно служебният финансов министър Росица Велкова обяви, че България се отказва от целта еврото да замени лева от 2024 година. (Поправката “Зелена карта” е само един от неизпълнените ангажименти).

При дебатите в парламента около поправката “Зелена карта” често беше изтъквано, че зад спорния текст сто целият бранш. Много от партиите също оправдаха бламирането на предложенията на финансовото министерство именно с това, че застават зад исканията на българските застрахователи. Излиза обаче, че едни от тях са за запазване на старата нормативна база, а други като че ли предпочитат Кодекса за застраховането да се промени, колкото и болезнено да е това за някои компании.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *