В Дома на киното ретроспектива с филми на Милчо Манчевски

Ретроспективата от филми на световноизвестния режисьор Милчо Манчевски стартира днес (10 март) в Дома на киното в София. 

Режисьорът ще представи лично най-новия си филм „Каймак“ 

В последните няколко десетилетия София Филм Фест(СФФ) представя пред българската публика творбите на Манчевски, които притежават забележително въздействие и майсторско пресъздаване на психологически портрети. Така те лесно се превръщат в зрителски фаворити.  

Още през 90-е изключителният му дебют „Преди дъжда“ (с номинация за Оскар и 11 награди от Венеция, включително „Златен лъв“) бе показан в програмата на София Филм Фест. И очарова публиката с деликатното преплитане на три истории, посветени на разделението, омразата, близостта, любовта и вечните случайности, от които са съставени човешките съдби.  

Задължително е ретроспективата на световен творец като Манчевски да стартира с уникалния му дебют, както и с прожекция на два от късометражните му филми – „Четвъртък“ и „Краят на времето“.
Това ще се случи тази вечер – 10 март от 20:30 часа. 

В събота, 11 март, с начален час 15:00 часа, е предвидена прожекцията на „Прах“. 
Филмът е създаден като копродукция между Великобритания, Германия и Италия в началото на новото хилядолетие. Този своеобразен разказ-мозайка съчетава пътищата на нюйоркски крадец, стогодишна баба, братя от Дивия Запад, македонски революционер, красива бременна жена в една история, която обхваща два континента и три века. 

„Бикини Муун“ ще бъде излъчен в 15:45 часа на 12 март. Той е очарователен портрет, изпълнен с топлота, съчувствие и разбиране. Разказва за дръзката и провокативна Бикини Муун Дейвис, настанена в център за бездомници в Ню Йорк, която според собствените ѝ думи е дърводелец и освен това е карала мотокар по време на войната в Ирак. Мечтата ѝ е да вземе обратно при себе си своята малка дъщеря, за която тя не може да се грижи.  

С копродукцията между Северна Македония, Франция и България „Майки“ започва новата седмица на 13 март, понеделник, от 20:30 часа. Съчетани са уникални и интригуващи сюжети – за две момиченца, съобщаващи за ексхибиционист, когото не са виждали. Другата сюжетна линия е за режисьори, които попадат на брат и сестра в безлюдно село, които не си говорят в продължение на години. В историята е замесен и репортер, който е арестуван, след като отразява странен криминален случай. 

„Сенки“ е обвита в мистицизъм история за промяната на човешкия живот след чудното спасение на главния герой от катастрофа и почти сигурна смърт. Той осъзнава, че хората, които среща по пътя си, отправят едно и също послание към него: „Върни това, което не е твое. Отнасяй се с уважение!“ Той започва да подозира, че е своеобразен проводник на отчаянието на измъчени души, които сякаш умират безкрай. Началото на прожекцията е от 20:30 часа на 14 март, вторник. 

През 2020 година Милчо Манчевски бе гост в София, за да представи своя филм „Върба“ и да получи Специалната награда на СФФ. Този филм също представлява своеобразен триптих между една средновековна и две съвременни истории. Те изследват темите за любовта, доверието и майчинството чрез три македонски жени, посветили се на борбата за правото на контрол върху телата си, традиционните ценности, правото на бременност и осиновяване. Филмът е планиран за 15 март, сряда, от 20:30 часа. 

Най-новата творба на Манчевски „Каймак“ ще бъде представена лично и разказва една необичайна, трогателна и свежа любовна история. В нея участват две двойки в нетрадиционно-еротични връзки. Паралелно с вечната тема за търсене на любовта, филмът се фокусира и върху други акценти от ежедневието и настоящето – сурогатното майчинство, изневярата, ролята на жената в семейството и в обществото, трафикът на хора, сексуалната свобода. 

Манчевски продължава работата си и във този филм с младата актриса Сара Климоска и с чудесната Камка Тоциновски, които са добре познати от „Върба“ и други филми. 

„Каймак“ е копродукция между Северна Македония, Дания, Нидерландия 
и Хърватия, като неговата световна премиера беше на филмовия фестивал в Токио. Прожекцията е на 18 март, събота, от 20:30 часа. 

Милчо Манчевски е роден през 1959 година в Скопие, завършва кино и фотография в Университета на Южен Илинойс, САЩ. Преди да се отдаде на киното, прави експериментални филми, както и музикални клипове за световно-известни изпълнители, които печелят награди.  

Неговият шедьовър „Преди дъжда“ влиза в класацията на „Най-добрите 1000 филма на всички времена“. Малко след световния успех на „Преди дъжда“, Милчо Манчевски се премества да живее в Ню Йорк, където преподава режисура във Факултета за изкуства, кино и телевизия към Нюйоркския университет. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST