ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Е-крадците вече стягат Великден

Електронните крадци на данни вече започнаха предпразничната си Великденска атака. От чисто психологическа гледна точка това обещава добър берекет, защото преди големи празници хората са с приповдигнат дух, често разсеяни и забързани.

Методи и средства не се подбират – от „задължително” актуализиране на данни, през „подобряване” на киберзащитата, до куриерска пратка, която не очаквате или печалба, която не сте и сънували.

За параван при източването на лична информация отново се изпалзват имена на български банки. А посланието маже да е от рода: “Добавете допълнително средство за сигурност. Уважаеми клиенти, информираме Ви, че приложенията за онлайн банкиране ще бъдат достъпни от 08.03.2023 г., поради планираното актуализиране на нашите системи и защити. След обновяването на нашите системи, всеки клиент е длъжен да премине през стъпките за потвърждение на своята сметка.

От Вас се налага да потвърдите своите данни и телефонен номер, за да продължите да използвате услугите ни.

Можете да го направите, като натиснете тук”.

Натиснете ли „тук”, влизате в един безкраен чат, докато ви убедят, че трябва да кажете и майчиното си смляко.

Следва предупреждение, а след това и заплаха: „След 10.03.2023г. всички клиенти, които са изпълнили дадените изисквания за потвърждение, ще започнат да използват нашите услуги безпроблемно.

Всеки пропуснал тази верификация, ще бъде временно лишен от предлаганите услуги”.

Винаги сме съветвали първо да видите от какъв имейл идва съобщението. Ако ви прилича на банков, продължете „разследването” си. Ако няма нищо общо, като например user@metododiez.com или info@codesrv, забравете за това съобщение.

Добре е да запомните, че не е характерно банка да иска каквато и да е информация, камо ли боравене с акаунт по интернет. Това е един от първите белези, че някой се опитва да ви изпързаля.

Мислите ли, че имейла support@bellaluce.codesrv е банков? Явно отсреща имате аматьор, но ето какво пише изпращачът: „Надяваме се това съобщение да ви намери добре. Искаме да ви обърнем внимание, че функцията за известяване на услугата във вашия акаунт в момента е неактивна. Тази функция е съществена част от усилията ни да подобрим сигурността на вашия акаунт и да го защитим от всякакъв неоторизиран достъп.

За да активирате тази функция, моля, щракнете върху връзката по-долу, която ще ви отведе до страницата за активиране. След като сте там, просто следвайте предоставените инструкции, за да завършите процеса на активиране. Активирайте услугата!”

След любезността следва заплахата: „Моля, имайте предвид, че активирането на тази функция е задължително и ако не го направите, това може да доведе до компрометиране на сигурността на вашия акаунт. Оценяваме вашето съдействие по този въпрос и ви благодарим, че сте ценен клиент”.

За потребителите на Фейсбук хакерите също имат предпразнична изненада.

„Уважаеми потребител на Facebook: Това е, за да ви информираме, че вашият акаунт във Facebook с имейл спечели парична награда от 3 000 000 EUR (три милиона евро) за промоцията на изданието Facebook за 2023 г. Всички участници бяха избрани на случаен принцип от световни директории на Facebook и вашият Facebook акаунт с имейл се появи в системата сред късметлиите.

Поздравяваме ви, че сте един от избраните хора”.

Сумата е добра, плюс това „Плащанията ще бъдат извършени към вас чрез нашата акредитирана разплащателна банка. Ние гарантираме, че плащането се изплаща директно по вашата банкова сметка във вашата страна”.

Следва: „С настоящото Ви съветваме да изпратите следната информация за проверка и плащане.

  1. Пълно име:

  2. Държава:

  3. Пол:

  4. Адрес за контакт:

  5. Телефонен номер:

  6. Семейно положение:

  7. Професия:

  8. Фирма:

  9. Възраст:

  Честито!! Още веднъж”.

След като се разкриете напълно ви предупреждават да пазите пълна тайна: ”ЗАБЕЛЕЖКА!!! От съображения за сигурност съветваме всички печеливши да пазят тази информация поверителна от обществеността, докато искът ви не бъде обработен… Това е част от нашия протокол за сигурност, за да избегнем двойни искове и неоправдано възползване от тази програма от неучастващи или неофициални служители”.

Има и съвет как да превърнете спама в редовно съобщение: „ВАЖНО: Ако получите това съобщение в папката си за спам, то се дължи на мрежова грешка, моля, преместете съобщението във входящата си кутия и отговорете”.

Накрая има подпис на „Кабинетът на президента, Изпълнителен директор на Facebook”.

Лошият български явно се дължи на автоматичен преводач. А колкото до изпращача, той или тя е laure.berhevas@oniris-nantes.fr.

С елементарна разсъдливост и малка червена лампичка в съзнанието си, ще лишите подобни Лауре-та от финансиране за ваша сметка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст