ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Националната библиотека с проект за социално сближаване на етносите

Националната библиотека “Св. св. Кирил и Методий” стартира изпълнението на проект “Единство в различието”. Целта е социално сближаване на етносите в България чрез опознаване и популяризиране на културното наследство, предаде БНР. Акцентът е върху културното наследство на ромските, еврейските и арменските етнически групи, като така се показва съжителството на културите на различните етноси и на българите.

Проектът предвижда поредица от събития за популяризиране на културите на обхванатите етнически групи.

Националната библиотека ще бъде домакин на дейности за деца и младежи – ателиета и работилници, в рамките на които участниците ще се запознаят с институцията Национална библиотека, с нейната роля, функции и богати колекции и ще се акцентира върху символи на културата и на духовността за българите, арменците, евреите и ромите. Ще бъде изработен календар на празниците и обичаите на различните етноси и култури и ще се търсят пресечните точки. Ще се проведат и серия от събития в рамките на инициативата “Етнокафене”, а гостите ще бъдат писатели, изследователи, артисти, представители на науката, културата и изкуството, които ще представят приноса на културните и етнически малцинства към културното многообразие.

Проектът интегрира българо-исландско партньорство с Международния център за многоезично и междукултурно разбиране Vigdís към Университета на Исландия, който поддържа инициативата “Ромите в Центъра”, обединяваща през годините поредица от проекти, свързани с ромски изследвания.

В проекта участват Народно читалище “Слънце – 1879” в град Ихтиман (което обединява усилията на ученици от местната ромска общност около инициатива за изучаване на ромското културно присъствие в родния край и повишаване на обществената осведоменост по темата на територията  на общината) и Сдружение “Нови възможности” (което представя пъстротата на ромската култура в тридневен фестивал “Дни на ромската култура”).

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст