ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Управленската програма на ПП-ДБ: Без повече чакане по гишета, членство в Шенген и еврозоната

Представители на Коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ представиха управленската си програма. Тя включва широк спектър от политики, които обединени имат една и съща крайна цел: да подобрят живота на българите в страната.

Сред приоритетите са икономика, образование, здравеопазване, социална политика, съдебна реформа, възраждане на родното земеделие, национална сигурност, дигитализация, култура и спорт.

Кирил Петков подчерта, че всичко, което правят е заради една обща кауза: всеки българин да може да води нормален европейски живот. В сектор „Икономика“ коалицията ПП-ДБ ще работи за подобряване на бизнес средата в България, като гарантира данъчна предвидимост и нулева толерантност към корупцията и рекета.

“Ключова задача е да има инфраструктура така, че да има нормално училище, болница, да има достъп така, че независимо къде живеете в страната, да се ползвате от европейско здравеопазване, образование. Да може да се възползвате от железницата, за да стигнете до областен център. Началото на този процес зависи не само от волята на държавата, а и от инициативата на общините”, заяви Асен Василев. 

„Трябва да заложим на модернизация на българското образование, това е фундамент на всички останали политики. Нашата коалиция е тази, която наистина има програма, с която да постигнем този приоритет. Ние залагаме на преминаване от принципа парите следят ученика към парите следят качеството. За нас е важно всяко българско дете, а не само избрани, да получи достъп до качествено образование на световно ниво. За нас е важно да продължим да инвестираме в престижа на учителската професия. Минималната мярка е да продължим да индексираме учителските заплати и те да са минимум 125% от средната заплата за страната“, заяви Христо Иванов.

„Разговорът за здравеопазване е колкото закъснял, толкова и труден. В части от страната имаме достъп до качествено здравеопазване на световно ниво. Но има части в страната, където здравеопазването е на 6 часа път: скъпо, недостъпно и невъзможно за голяма част от хората да го ползват. Парите, които отделяме, са много, но това, което получаваме обратно, е с неравномерно качество. Някои лекари, добри специалисти, получават много добри заплати, но някои администратори получават още по-добри заплати, което не е чак толкова необходимо. Няма как да имаме добро здравеопазване без млади лекари и медицински сестри. Заварихме България като единствената държава без хеликоптери за медицинска помощ. Започнахме процеса и април щяхме да имаме първия хеликоптер. Ще възстановим работата на дружеството, първият хеликоптер ще дойде още в първото полугодие на 2023 година и до 2026 година ще имаме истинска работеща въздушна помощ“, гарантира Асен Василев.

Той подчерта и необходимостта от истинска национална детска болница, но отбеляза, че това ще отнеме време. “Пари за здравеопазване има. Въпросът е те да бъдат похарчени рационално и да стигнат до всички българи”, посочи още Василев. 

„Когато влязох като финансов министър в служебния кабинет на Радев заварихме 1 милион български пенсионери под линията на бедност. 20 години се обясняваше, че няма пари за нормални, адекватни пенсии, които да подсигурят пенсионерите да са над линията на бедност, защото това означавало гръцки сценарий, големи дефицити – неверни неща. 2021 г. без да се вдигат данъчните ставки, НАП събра над 8 милиарда лева повече от предвиденото. Когато тези пари бяха събрани, се оказа, че можем да тръгнем по пътя на това нашите родители да имат достойни пенсии. Изпреварващо на инфлацията, всички пенсии бяха увеличени значително. Заварихме минимална пенсия 300 лева, в момента тя е 467 лева“, каза още той.

„България е най-бедната и най-корумпираната държава в ЕС и двете неща са свързани. Искаме да има законност, ефективна, модерна и еднаква за всички така, че в България никой да не се страхува, че ще бъде рекетиран. Да няма повече хора, които са над закона. От безнаказаността започва корупцията, а от нея загубата на достойнство. Ще настояваме за реална политика за борба с корупцията. България може да е страна без корупция, не сме обречени на това. Ще внесем законопроект за изменение в Конституцията. Той ще сложи под контрол главния прокурор или изобщо ще ликвидираме тази позиция като център на власт, която може да се превърне в бухалка. Ще направим истинска отчетна Прокуратура, която ще работи за всички. Искаме истински независим съд, с който всички да се гордеем и на който да вярваме“, посочи Христо Иванов.

„Енергетиката ще се променя. Ние ще се променяме с нея, можем да го направим устойчиво и в интерес на всички“, заяви Владислав Панев.

Кирил Петков определи българското земеделие е гордост. “Не трябва да вкарваме зеленчуци и плодове с пестициди. Да не плащаме с 15% по-високи цени само заради транспорта. Искаме да направим българското земеделие истински приоритет“, подчерта той.

“За да може българските граждани да се чувстват сигурни в дома си, на улицата, на работа, на разходка, трябва системите за сигурност да работят ефективно. Имаме дълбока програма за това, за да може тази ефективност да бъде реализирана. В полицейските органи е наложително да се промени системата за подбор, обучение и развитие на кадровия потенциал. Около 50 000 души работят в МВР. Има нужда да бъде променен начинът, по който се действа за разкриване и разследване на престъпленията”, посочи Атанас Атанасов.

По думите му е нужен засилен контрол върху движението по пътищата, за да не загиват стотици хора годишно при катастрофи.

Атанасов наблегна и на необходимостта от модернизация на Българската армия с минимум инвестиция 2% от брутния вътрешен продукт на страната.

Христо Иванов обеща 70% по-малко административно бреме и ускоряване на дигитализацията на всички регистри, както и да изчезне тичането от едно на друго гише. 

“Културата няма да е брошка. Няма да е нещо между-другото в нашето управление и програма. Тя трябва да достигне до нива на финансиране от поне 1% и дори да ги надмине. Българската култура ще достигне до всеки български гражданин, като създадем фонд, който да съфинансира културни действия за деца. Ще финансираме в българските читалища, за да възстановят функцията си на обединени на общностите”, каза ще той.

„България ще бъде партньор в ЕС и НАТО, не просто член. Ние ще можем да направим така, че европейското решение за Шенген и еврозоната да се случи тази година. Българските фирми ще могат да изнасят в Шенгенското пространство, без да чакат с дни. С влизане в еврозоната цените няма да се качат. Ще спрат да се плащата огромни средства на банките за превалутиране. Никой българин не иска втори случай като КТБ“, посочи Кирил Петков и гарантира, че членството на България в Шенген и еврозоната е гарантирано, ако се реализира тяхно правителство.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Ще потърсите ли правата си, ако Ви измамят като потребител?

Подкаст