ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Софтуерен срив спря издаването на “Гражданска отговорност”

От 17 часа на 14 март до 9 часа на 15 март, Гаранционният фонд на застрахователите не работи. По непотвърдени данни електронната му система се е сринала и по този начин е блокирала сключването на задължителната „Гражданска отговорност“.

Вероятната причина – софтуерен проблем в самата система, която отчита регистрираните сключени застраховки.

“Когато Гаранционния фонд не работи, ние нямаме достъп през застрахователите до Гаранционния фонд и застрахователите няма достъп до него, за да могат да генерират номерата на полиците и да ги издадат”, казаха застрахователи през „БАНКЕРЪ”.

Към момента няма категоричност за конкретните причини системата да излезе от строя. На дисплеите няма сигнал нито за хакерска атака, нито за грешка в протокола, нито за претоварване на трафика на данни.

От десетина години системата има този проблем, обясниха застрахователи. От фонда преди време обясняваха, че системата им не е отказала, защото е била претоварена. Софтуерни и комуникационни проблеми са довели до затрудненията.

“Самата система има капацитет да обработва и повече заявки. Системите на някои застрахователи обработват по-бавно заявките, които ги правят самите те и по този начин системата се задръства и не може да ги обработи и се получават опашки”, коментира тогава добави Борислав Михайлов в ролята си на изпълнителен директор на Гаранционния фонд.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст