ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

МФ ще предложи Бюджет 2023 с по-висок ДДС и данък свръхпечалба

Правителството подготвя проект на Бюджет 2023 с дефицит от 3%. В проекта ще бъде включено възстановяване на ДДС от 20% при някои стоки, при които ставката беше намалена заради пандемията, както и въвеждане на еднокатен данък свръхпечалба за всички фирми. Проектът все още не е приет. На правителственото заседание в сряда е обсъждана неговата концепция, както и промени в данъчните закони, които ще бъдат публикувани в петък. Това обяви на брифинг служебният финансов министър Росица Велкова.

Проектът предвижда:

  • въвеждането на данък свръхпечалба – еднократна солидарна вноска за второ полугодие за 2023 година. С данъка ще бъдат обложени свръхпечалбите на всички фирми, като за определяне на свръхпечалбата ще се ползва дефиницията, въведена от Европейския съюз за сектора на горивата
  • 100% дивидент от всички публични предприятия след приспадане на счетоводна загуба
  • увеличение на тол таксите и концесионни възнаграждения
  • възстановяване на някои от намалените ДДС ставки от преди пандемията. Предвижда се по-ниско ДДС да остане само за хляба, брашното, бебешките храни и книгите
  • увеличаване на акциза на електронните цигари (т.нар. вейпове, не за нагреваемия тютюн – бел. ред.)
  • деклариране ДДС при регистрираните рискови стоки
  • ограничаване на командировки, представителни разходи и разходи за издръжка

Министърът обясни, че тези мерки ще гарантират изпълнението на Швейцарското правило за индексацията на пенсиите, изплащането на увеличените заплати. Предвижда се увеличение на заплатите в бюджетния сектор с 10%, но само на тези, които не са получили никакво увеличение през 2022 г. При изпълнение на така заложените приходи възнагражденията в двете приходни агенции да бъдат увеличение с 15%, а при изпълнение в рамките на стоте процента – с 10%.

“Ако новите депутати приемат бюджета в този вид, нямаме риск за еврозоната. Ако те увеличат дефицита на бюджета, това означава, че ние бихме влезли в процедура по свръхдефицит. Това ще доведе до по-голям държавен дълг, което ще затрудни събирането на ликвидност на международните пазари, да се набере обем и при условия, че не може да се набере дълг, да се прибегне до теглене на дълг от Международния валутен фонд”, поясни Велкова. И подчерта, че държавата не е изправена пред фалит, ако бъде приет бюджета в рамките на 3% дефицит.”Теоретично има опасност за валутния борд, ако дефицитите са изключително високи”, отбеляза още финансовият министър.

Велкова отрече мерките да съдържат конкретни препоръки към министерствата за орязване на 20% от разходите им. “За 20% не е воден дебат, защото се обсъжда 90-процентен буфер, което означава 10% ограничаване на разходите и то само в четвърто тримесечие и то при евентуално повишено салдо. Това значи, че ако разходите се придържат към планираното, няма да има ограничение”, уточни тя.

По изчисленията на ресорното министерство мерките ще вкарат в бюджета над 6 милиарда лева. Те, заедно с проекта за Бюджет 2023, ще бъде предложени за обсъждане на 49-ото Народно събрание, като окончателното решение ще е на парламента.

Предлаганите промени в данъчните закони ще бъдат публикувани на 17 март. На 3 април Министерство на финансите ще представи проектобюджета за обществено обсъждане и ще започнат съгласувателни процедури с Националния съвет за тристранно сътрудничество. Целта е проектът да бъде разгледан от Министерския съвет на 26 април и в законово установения срок да бъде внесен в парламента.

Концепцията за проекта на Бюджет 2023 беше приета под формата на протоколно решение на днешното заседание на Министерски съвет.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст