ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Повече шум за параваните, отколкото за оградата по границата

Понеже напоследък по света и у нас липсват каквито и да било проблеми, затова държавата и широката прогресивна общественост са принудени да се занимават с параваните, зад които ще се крием, докато гласуваме на 2 април.

Този така сложен и трудно решим въпрос бе повдигнат във вторник (14 март) от  говорителя на ЦИК Росица Матева. Тя каза, че много общини са изпратили в изборната администрация запитвания за размерите и параметрите на “секционните” паравани. Комисията иска Министерският съвет да поръча централизирано паравани за всички общини, но кабинетът отказал с мотива, че и с познатите “тъмни стаички” общините са се справяли самостоятелно. Според Росица Матева, ако управляващите не се намесят, рискуваме

в 265 общини да има 265 различни виждания за паравана като “такъв”.

Според промените в Изборния кодекс, приети в 48-ото Народно събрание, параваните заменят “тъмните стаички”, в които се гласуваше с хартиена бюлетина. В текстовете обаче няма указания как да изглеждат тези устройства, как да са поставени и с какви размери да бъдат. Аргументите на управляващите бяха, че така ще има повече контрол срещу възможностите за злоупотреби с вота, като, например, снимане с телефон или внасяне на предварително попълнени бюлетини.

Сагата с параваните продължи и в сряда, като стигна чак до Министерски съвет. По време на редовното си заседание, служебният кабинет обясни, че

правителството няма задължение да описва техническите параметри на параваните,

зад които ще се гласува на изборите.

За мен и колегите от Министерския съвет са необясними аргументите на секретари и на районни избирателни комисии, които се обръщат към мен за указания по този “сложен” въпрос”, заяви премиерът Гълъб Донев.

Наложи се той да обяснява и друго очевидно “нещо”: тъй като помещенията в много от избирателните секции са различни, няма как да бъде спуснато отгоре едно единствено универсално решение, необходими са индивидуални решения. Това се отнася и за разположението на масите, урните и машините.

Според Гълъб Донев,

ЦИК отказва да упражни ролята си на орган,

който по закон е длъжен да дава методически указания във връзка с изборния процес. Той се чуди, защото досега стандартизацията на помещенията за гласуване никога не е била проблем, а сега изведнъж се заговори, че тази “липса” ще навреди на вота?

“Тъмната стаичка, въпреки че нито е тъмна, нито е стаичка, никога не е обърквала ЦИК, РИК, СИК, ОИК при естественото тълкуване на единственото ѝ предназначение – избирателят да направи своя избор в пространство, защитено от чужди очи. Параванът е мобилната версия на тъмната стаичка и с него нещата стоят по същия начин”, обясни Донев.

Дебатът по тази тема изглежда не по-малко нелеп от “искането” Министерския съвет да отговори на въпроса “Дали в изборните помещения

е допустимо да има и саксии с мушкато, или е позволено само саксии с фикуси?”

В избирателната секция, в която гласувам и която се намира в училището до блока ми, има огромен брой цветя, най-вече мушкато и каланхое. Вероятно това са цветята, които децата са подарявали на учителите по празниците. Масите за гласуване пък са изтеглени към вратата, защото участниците в клуба по грънчарство са наредили произведенията си.

Приятели от съседен блок гласуват в друга стая в училището, където са наредени ушити от децата парцалени кукли. Така че местата, на които се гласува, са съобразени с това,

за какво се използват стаите през останалата част от времето.

Едва ли ЦИК има някаква специална причина да повдига този въпрос, който може да реши сама за един час. За решаването на този „заплетен казус“ не се изисква нито образование, нито специални качества. Тревожното е, че ни чакат важни избори, а ние се занимаваме с дребнотемия. 

Не параваните могат да провалят изборите, а купуването на гласове, натиска от страна на работодатели, раздаването на хранителни продукти и дърва за огрев, отправянето на “обикновени” физически заплахи и “бартерните” сделки от типа “Хикс гласове срещу опрощаването на Игрек дългове”…

Да не повярва човек, че за едни паравани се вдигна шум почти колкото за оградата по границата с Турция! Дано обаче параваните ги споходи по-добра съдба….

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст