Испанската верига Inditex затваря почти 270 магазина в Русия

Испанската верига за облекло Inditex, която притежава марките Zara и Bershka, ще затвори окончателно 269 от своите 514 магазина в Русия, след като спря дейността си през март 2022 година. Това съобщи в петък вестник El País.

Според изданието, компанията все още чака приключването на сделката за излизане от руския пазар, която беше обявена през октомври миналата година. Inditex изчисли размера на обезценката на стойността на инвестициите в седем руски дъщерни дружества в края на фискалната 2022 г. на 2.21 милиарда евро.

Сега Inditex планира да прехвърли активите и правата, свързани с 245 магазина в Русия, на групата Daher, регистрирана в ОАЕ. “След приключване на договора за покупко-продажба в прехвърлените помещения ще се помещават точки за продажба на марки, принадлежащи към групата Daher, които са напълно несвързани с групата Inditex”, коментираха от компанията.

Като част от споразумението, Inditex си запазва правото да се върне в Русия “в случай на нови обстоятелства”, които според него “ще позволят на марките на групата да се върнат на този пазар” чрез споразумение за франчайз. Управляващият директор на компанията Оскар Гарсия Масейрас коментира, че преговорите за напускане на Руската федерация “са на финалния етап”.

Веригата за облекло обяви по-рано, че нейните нетни приходи за финансовата 2022 г. са се увеличили с 27 процента в сравнение с 2021 г., достигайки 4.13 милиарда евро, което е рекордно високо ниво.

Inditex е основана от испанеца Амансио Ортега. Мрежата има около 7 хиляди магазина в 100 страни. Най-известните марки на Inditex са Zara, Pull&Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius и Oysho.

Според данните, публикувани на сайта на групата, “продажбите достигнаха 32.57 милиарда евро”, което е ръст от 17.5 на сто спрямо 2021 година. “Продажбите, нетният доход преди данъци, лихви, обезценка и амортизация и нетният доход достигнаха рекордни стойности за всички времена”, посочват от компанията.

Inditex реши в началото на март миналата година временно да спре дейността си в Русия поради началото на войната в Украйна. През октомври компанията обяви, че е постигнала споразумение да продаде руския си бизнес на Daher Group.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST