Сделката за зърното влияе непряко върху цените на пшеницата за Токио

Япония не купува пшеница от Русия или Украйна, но разширяването на сделката за износ на зърно през Черно море оказва влияние върху нея, тъй като помага за намаляване на световните цени на храните. Това съобщава пред ТАСС представител на външнотърговския отдел на японското министерство на земеделието, горите и рибарството.

“Япония не внася пшеница от Русия или Украйна и следователно сегашното удължаване на зърнената сделка не засяга пряко страната ни. То обаче влияе на световната ситуация и влияе върху формирането на цените, на които Япония купува зърно в Съединените щати, Канада и Австралия. В тази връзка споразумението за черноморския износ на пшеница има косвено влияние и върху нашата страна”, казва експертът.

Служителят отбеляза, че Япония се фокусира върху цените на зърното, които се формират на Чикагската стокова борса. “Те паднаха миналата година при сключването на сделката за Черно море”, отбелязва той. “Има усещането, че цените са паднали отново и сега с удължаването на това споразумение.”

Япония внася от чужбина до 90 процента от пшеницата, от която се нуждае. За да се стабилизира пазара, се закупува основно централно чрез държавни канали и след това се препродава на мелници за брашно и производители на храни. От април до септември Токио реши да повиши вътрешните цени на едро с 5.6 на сдто спрямо предходната половин година поради нарастващите разходи за внос на зърно.

Китайски експерти оцениха положително удължаването на “зърнената сделка” за 60 дни, отбелязвайки, че този период ще бъде достатъчен за стабилизиране на цените. “Предполагам, че това е достатъчно, за да облекчи ситуацията. Удължаването на сделката играе важна роля и от гледна точка на хуманизма и има положително влияние върху световната политика и икономика”, каза Ван Нинг, професор в Института по международни отношения и връзки с обществеността към Шанхайския университет за чуждестранни изследвания. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST