Великобритания ще помага на Казахстан за нови маршрути за износ на нефт

Обединеното кралство планира да продължи да помага на Казахстан в намирането на алтернативни маршрути за износ на енергия. Това заяви в събота външният министър на Обединеното кралство Джеймс Клевърли на пресконференция след разговори с ръководството на външното министерство на републиката.

“Имах възможността да обсъдя смущенията в потока на казахстански нефт и газ. Говорихме какво може да направи Обединеното кралство, за да помогне за развитието на проекта “Среден коридор” (Транскаспийски международен транспортен маршрут), за да намерим алтернативни начини за изнасяйте казахстански продукти, било то петрол, природен газ или каквото и да е. Ние ще продължим да работим с правителството на Казахстан, за да проучим начини за защита и диверсификация на икономическата база”, е казал Клевърли.

Според министъра, Лондон е заинтересован Астана да има няколко възможности за работа с международни партньори и е готов да окаже подкрепа, като вземе предвид опита си в инвестирането. “Ние ще играем активна роля в разработването на възможности за диверсификация”, е подчертал той.

Клевърли припомни също, че страните скоро ще подпишат ново споразумение за стратегическо партньорство. “Сътрудничеството на нашите страни е много важно в този опасен момент за глобалната сигурност и световния ред. Ние уважаваме Казахстан като независима и суверенна държава. Нашето търговско и инвестиционно партньорство се диверсифицира. Казахстан има огромни запаси от редки метали, играе голяма роля роля в продоволствената сигурност. Това са области, в които бихме искали да засилим нашето партньорство. Подписахме меморандуми за развитие на това партньорство в областта на редките метали и критичните суровини”, е отбелязал Клевърли.

Ръководителят на британската дипломатическа мисия пристигна в Астана на официално посещение от Грузия в навечерието на извънредните избори за депутати в Меджлис (долната камара на парламента) и маслихатите (местните представителни органи), които ще се проведат в Казахстан на 19 март.

Транскаспийският международен транспортен маршрут минава през Китай, Казахстан, Каспийско море, Азербайджан, Грузия и по-нататък към европейските страни. По него се извършват контейнерни превози с железопътен и морски транспорт.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST