Донев: Няма опасност да изпаднем в дългова криза

 „Няма опасност да изпаднем в дългова криза, защото служебното правителство прави всичко възможно това да не се случи. Повишаваме събираемостта, която за януари и февруари е с над 1.300 млрд. лева от тази на редовното правителство.”

Това обяви премиерът Гълъб Донев в интервю за Нова телевизия.

Състоянието на финансите на държавата е стабилно. Няма опасност нито за валутния борд, нито за курса лев-евро, нито за изплащането на доходите и пенсиите, поясни Донев.

Във връзка с доклада на Финансовото министерство министър-председателят уточни, че това е един нормален доклад, който следва бюджетната процедура всяка година и в него няма нищо притеснително.

„Фалит на държавата е по-скоро заглавие, което излезе в медиите. В доклада никъде не се споменава такова нещо. Точно обратното – финансите на държавата са стабилни, благодарение на управлението на служебното правителство”, подчерта премиерът.

Във връзка с призивите за оставка на финансовия министър Росица Велкова, Донев бе категоричен, че това не е въпрос, който стои на дневен ред. Служебният премиер защити финансовия си министър с думите, че Росица Велкова е компетентен професионалист, който много добре води финансите на държавата.

Донев прогнозира, че с предложените от служебното правителство мерки в бюджета ще влязат около 6 млрд., които да покрият свръхдефицита, резултат на политиките, приети от партиите в 47-ото и 48-ото Народно събрание. По думите на Донев те са били грешни.

По отношение на данък „свръхпечалба” Донев подчерта, че малкият, средният бизнес и семейните компании няма да бъдат засегнати. От 1 юли 2023 година се предвижда само компаниите, които генерират свръхпечалба, да внесат еднократна такса, обясни премиерът.

Във връзка с борбата с високите цени Донев обясни, че след предприетите мерки от служебното правителство, диалогът, започнат с всички участници в процеса, е довел до тенденция да има трайни промоции на хранителните стоки от първа необходимост.

„В момента акциите и промоциите са на много повече продукти в магазините. Преди, ако имахме 4-5 продукта на промоция, сега те са 7-10, с намалени цени около 25-28%. Има и постепенно намаление на инфлацията”, обяви служебният премиер.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST