Неучебен ще е 3 април за училищата с изборни секции

Денят след предсрочните парламентарни избори – 3 април, понеделник, ще бъде неучебен ден за всички ученици в училищата, в които има разкрити изборни секции.

Това гласи заповед на министъра на образованието и науката проф. Сашо Пенов, за която информират от пресцентъра на ведомството му.

Днес, 18 март, изтича крайният срок за подаване на заявление за гласуване по настоящ адрес на предсрочните парламентарни на 2 април, напомниха от Централната избирателна комисия. Също до днес – 14 дни преди вота, избиратели с трайни увреждания могат да заявяват желанието си да гласуват с подвижна избирателна кутия.

Съгласно разпоредбите на Изборния кодекс избиратели с трайни увреждания, които не им позволяват да упражнят избирателното си право в изборното помещение, но желаят да гласуват с подвижна избирателна кутия, заявяват желанието си в писмена форма. Това може да стане или чрез заявление по образец, или чрез електронно заявление през интернет страницата на общините по постоянния им адрес или настоящия им адрес в случаите, когато своевременно е направено искане за гласуване по настоящ адрес.

Също така до днес избирател, чийто постоянен и настоящ адрес са в различни населени места, може да поиска да бъде вписан в избирателния списък по настоящ адрес.

Говорителят на Централната избирателна комисия Росица Матева коментира пред БНР, че тъй като крайният срок е 18 март – събота, общинските администрации следва да осигурят дежурни, които в съботния ден също да приемат заявления, за да могат те да бъдат обработени и да бъдат гарантирани правата на избирателите, които желаят да гласуват по настоящ адрес или с подвижна секционна избирателна комисия.

По отношение на избирателните секции в чужбина Матева обясни:

“На 14 март бяха проведени консултациите за съставите на секционни избирателни комисии извън страната с парламентарно представените партии и коалиции. В момента получаваме предложенията с поименния състав на секционните избирателни комисии, като до 20 март е срокът на ЦИК да назначи съставите.”

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST