ОИСР ще преразгледа данъчните правила за работа от дистанция в чужбина

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР, която се състои от 38 развити страни, включително САЩ и Европа) планира да преразгледа данъчните правила на фона на популярността на дистанционната работа от чужбина. Bloomberg пише за това, цитирайки съобщение на заместник-директора на Центъра за данъчна политика и администрация на международната организация Дейвид Бредбъри.

До края на 2023 г. ОИСР ще изготви списък с данъчните предизвикателства при дистанционната работа, пред които са изправени страните и компаниите, коментира той. След това организацията ще реши кои въпроси трябва да бъдат преразгледани.

Според публикацията, промените могат да повлияят на това колко време гражданин може да работи в чужбина, преди да стане данъчно местно лице на друга държава.

Bloomberg отбелязва, че пандемията от коронавирус е допринесла за появата на ново поколение “дигитални номади”, които получават пари в една страна, докато остават да живеят и работат в друга. Поради това има неразбиране къде точно трябва да се облагат компаниите и служителите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST