Част от новите данъчни промени са абсурдни, смята Георги Ангелов

„Миналата година държавата щедро раздаде пари на бизнеса, сега иска да измисли някакъв данък, с който да си върне обратно същите пари. Това е малко абсурдно.“

Така икономистът Георги Ангелов коментира в интервю за Нова телевизия предложените данъчни промени.

„По-добрият вариант е част от бизнеса, който има големи свръхпечалби, просто да върне помощта, която е ползвал неправилно и без да има нужда през 2022 година. Така няма и да се въведе прецедент с еднократни данъци. Ние знаем, че в България нещо, като го въведеш еднократно, то става вечно и никога после не може да се отмени. Данък от 33% е много по-висок от това, което сме имали досега”, обърна внимание Ангелов.

По силата на новите промени, които правителството предлага за гласуване от новия 49-и парламент, фирмите, които се реализирали „свръхпечалба“ ще бъдат задължени да внесат еднократна вноска „свръхпечалба” в размер на 33% от нея.

Мярката ще се въведе от 1 юли и ще обложи свръхпечалбите, генерирани в периода от 1 юли до края на годината. Предвидена е и специална формула, по която да се определи дали дадена фирма подлежи на такова облагане.

Друга промяна се отнася за физическите лица – те вече няма да могат да плащат в брой суми над 5 000 лева. В момента този праг е 10 000 лева. От 1 юли отпада и намаления ДДС за ресторантьорските и кетъринг услугите, фитнесите и другите бизнеси. Запазва се само нулевата процентна ставка за хляба и брашното, както и ДДС от 9% върху бебешките храни и книгите.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST