Христов чака интерконекторът със Сърбия да работи през октомври

Служебният министър на енергетиката Росен Христов очаква пускането на газовата връзка България – Сърбия да се осъществи по график през октомври. Той отчете, че 62-километровата връзка на територията на България се прави дори с леко изпреварване на графика.

Във връзка с проблема със скъпия газ от Чирен, министър Христов обясни в интервю за БНР, че той все още не е решен и България продължава да плаща скъпо за него. Подготвя се искане до Европейската комисия за компенсация, която да осигури запазване на цените, обясни служебният министър на енергетиката. То е в рамките на европейската директива за компенсиране на цената на газа. Газовите асоциации са поканени в Министерството на енергетиката през следващата седмица, за да се направи работеща схема.

Очаква се анализите по тази схема да приключат до 1-2 седмици.

Директорът на “Булгартрансгаз” Владимир Малинов поясни, че компенсаторният механизъм за запълване, който ще бъде договорен, ще има отношение и към попълването на Чирен в следващите месеци:

„Така в следващия отоплителен сезон ще имаме възможност да добиваме този газ на конкурентна пазарна цена. В момента хранилището е пълно на 77%, а Европейската комисия е поставила цел от 90 процента.

„Затова е важно да запазим наличните количества в момента в хранилището и съответно те бъдат компенсирани, като цената бъде атрактивна, близка до пазарната“, поясни Малинов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST