Членове на ЦИК: От 10 000 машини 6 не са представителна извадка

След като стана ясно, че шест машини за гласуване ще преминат през съвместната проверка на Министерството на електронното управление и българските институти по стандартизация и по метрология, няколко от членовете на ЦИК възнегодуваха.

Според тях този брой е недостатъчен за представителна извадка, която да гарантира сигурността на машинният вот, съобщава БНР.

За въпросните шест машини става ясно от писмо, изпратено в ЦИК, от страна на председателя на Управителния съвет на Института за стандартизация, в което той обяснява термина „представителна извадка“ и посочва, че той се определя по действащия Български държавен стандарт.

В същото време според заместник-председателя на ЦИК Цветозар Томов, за да бъде извадката представителна, през проверката трябва да преминат минимум 50 машини от общия обем от около 10 000 устройства, които ще се ползват на 2 април.

Според друг член на ЦИК – Димитър Димитров, за представителна извадка от проверка на машините за гласуване трябва да се удостоверят поне 300 броя, за да има висока степен на достоверност.

За секретаря на ЦИК Севинч Солакова проблемите с машинното гласуване са свързани с доверието, но то едва ли ще се увеличи от прегледа на няколко машини от страна на институциите.

„Така че трите институции нека да се вземат насериозно, да не разчитат на декларациите, предоставени от изпълнителя, ами да направят така, че обществото да има доверие в процеса на удостоверяване. Иначе всички знаем, че удостоверяване в действителност няма“, категорична бе Солакова, имайки предвид само шестте машини, които ще минат през проверка.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST