Швейцарската UBS преговаря за придобиването на Credit Suisse

Най-голямата банка в Швейцария – UBS, преговаря за придобиването на втората по големина банка в страната Credit Suisse, която е в трудна позиция. Това съобщи Financial Times, позовавайки се на няколко неназовани източника.

Според тях, преговорите се организират от Швейцарската национална банка (SNB) и швейцарския финансов регулатор FINMA в опит да се засили доверието в банковия сектор на конфедерацията. В същото време се уточнява, че се обсъждат както пълни, така и частични придобивания.

Изданието припомня, че в четвъртък Швейцарската национална банка беше принудена да отпусне заем на Credit Suisse в размер на до 50 милиарда франка (около 53.7 милиарда долара). Това обаче, според вестника, не е запазило акциите на кредитната институция от падане, тъй като големите инвеститори отказаха да осигурят допълнителен капитал на банката, а тегленето на средства от страна на богати клиенти продължи. В резултат на това, както се казва в статията, до края на търговията в петък капитализацията на Credit Suisse падна до 8 милиарда долара срещу 56.6 милиарда долара на UBS.

Швейцарският регулатор информира Вашингтон и Лондон, че сливането на двете банки е основният план за избягване на пълен срив на доверието в Credit Suisse, коментира един източник пред Financial Times. Освен това друг събеседник на изданието казва, че двете банки обсъждат още няколко варианта. Също така, отбелязва статията, UBS анализира възможните рискове от такова сливане.Източници на вестника са посочили, че преговорите ще се проведат през уикенда, за да се опитат да намерят решение преди фондовите борси да отворят в понеделник. Те обаче признават, че няма гаранция, че в крайна сметка ще се стигне до сделка.

Във вторник Credit Suisse публикува доклад, в който признава слабостите във вътрешния контрол. Освен това в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на банката Улрих Кьорнер съобщи за продължаващия отлив на клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изявлението на Saudi National Bank, чийто дял в Credit Suisse е най-голям и достига 9.8 процента, за абсолютното нежелание да окаже допълнителна подкрепа на швейцарската банка чрез увеличаване на участието си в капитала. Анализаторите посочват като причини за това регулаторни ограничения – национални и европейски. 

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST