Видеонаблюдението на вота със смартфон и специален QR код

Видеонаблюдението ще се осъществява чрез смартфон, който ще бъде поставен на стойка по начин, който да дава видимост към всички действия на секционната избирателна комисия.

Това обясни председателят на Централната избирателна комисия Камелия Нейкова в интервю за bTV. Тя уточни, че ще бъде подготвен обучителен видеоматериал за включването и поставянето на смартфона, с който ще се осъществява онлайн връзката в секциите.

По отношение на параваните в секциите Нейкова коментира, че от ЦИК смятат, че няма проблем, ако те са различни – важното е да гарантират тайната на вота.

Тя обаче предупреди, че отчитането на резултатите от гласуването ще е по-бавно, защото ще се броят повече бюлетини. Освен хартиените бюлетини ще се броят и тези от машинното гласуване – допълнително действие в сравнение с предходните избори, когато от машинното гласуване се разпечатвал протокол за гласовете. 

Видеонаблюдението ще започва, след като председателите на секционните избирателни комисии сканират специален QR код на смартфони, които ще им бъдат специално раздадени.

Към устройствата ще има инструкции и специален запечатан плик с QR кода. Ако излъчването спре или прекъсне, от СИК отново ще сканират кода. Това е записано в приетите от ЦИК методически указания за работата на СИК, след края на гласуването и при отчитането на резултатите.

Всички мобилни телефони, които ще излъчват и заснемат на вота на 2 април, са предадени в “Информационно обслужване”, съобщават от БНР.

Първата задача на СИК, след като приключи гласуването на 2 април, ще е да сложат смартфона на стойка на масата, на която ще се броят бюлетините по начин, който да осигурява видимост на всички действия на секционната комисия.

Член на СИК ще следи работата на устройството, като той ще го изключи едва след подписването на протокола от всички членове и обявяване на резултатите от гласуването.

Първо ще се броят хартиените бюлетини, а след тях  – тези от машините.

За точното отчитане на резултатите и за целите на видеонаблюдението е необходимо да се пази тишина при отчитането на всеки глас, посочва ЦИК в указанията си.

Един от членовете на СИК ще трябва така да показва бюлетината, че да се вижда отбелязаният вот. Той ще трябва ясно и високо да обявява номера на кандидатската листа или съответно гласа “не подкрепям никого”. След това ще се преброяват преференциите за всеки един от кандидатите.

Двама членове на комисията от различни политически формации независимо един от друг, но едновременно ще отразяват броят на предпочитанията.

След  подписването на протокола и обявяването на резултатите председателят на СИК ще изключи устройството за видеонаблюдение, след което смартфонът, стойката, зарядното устройство и QR кодът ще бъдат опаковани в отделен пакет – с номера на СИК и с надпис: “Устройство за видеонаблюдение”. След това книжата и материалите ще се предават в Районната избирателна комисия.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST