Goldman Sachs не очаква поскъпване на петрола до 100 щ.д. за барел

Анализаторите на американската банка Goldman Sachs, с една от най-оптимистичните прогнози за цените на петрола до момента, промениха предишната си прогноза, че цените на петрола ще се покачат до 100 долара през следващите 12 месеца, съобщава Bloomberg.

Сега анализаторите ѝ прогнозират, че петролът Brent ще достигне 94 долара за барел през следващите 12 месеца и 97 долара за барел през втората половина на 2024 година.

В изявление на банката се казва, че цените на петрола са паднали въпреки нарастващото търсене в Китай предвид натиска върху банковия сектор, страховете от рецесия и напускането на инвеститорите.

“Исторически, след такива травматични събития, коригирането и възстановяването на цените става само постепенно”, отбелязват от банката.

Тази седмица ситуацията около швейцарската банка Credit Suisse предизвика паника на пазарите: петролът се срина до 15-месечно дъно, а петролът Brent падна с 12 на сто до под 73 долара за барел.

След намалението на цените банката очаква производителите от ОПЕК да увеличат производството едва през третото тримесечие на 2024 г., противно на прогнозата на Goldman, че това ще се случи през втората половина на 2023 година. 

По-рано Bloomberg съобщи, че най-големият износител на петрол Саудитска Арабия обяви увеличение на априлските цени за доставките на петрол за пазарите в Азия и Европа. 

В доклада се казва, че официалната продажна цена на арабския лек петрол за Азия за април се е повишила до 2.5 долара над цените на бенчмарка Оман-Дубай, което е с 50 цента по-високо от ценовите стойности от март.

Според агенцията, Saudi Aramco – арабска държавна компания, е повишила цената на априлските доставки на своя петрол за Северозападна Европа с 1 долар за барел. Цените, определени спрямо ICE Brent за купувачи в Средиземно море, се повишиха с 0.3 долара.

В статията се посочва, че корекциите на цените са настъпили в резултат на конфликта в Украйна, който оказа значително влияние върху световния пазар на петрол.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST