Вучич от Охрид: Сърбия не подписва нищо, преди да е готова

„След 12 часа преговори в Охрид беше постигната договореност за това как да бъде приложено споразумението, постигнато на 27 февруари между Сърбия и Косово с цел да нормализира отношенията между двете държави.“

Това обяви Жозеп Борел – върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност след края преговорите в Охрид с премиера на Косово Албин Курти и с президента на Сърбия Александър Вучич, предаде БТА.

 „Първоначално предложихме по-амбициозен анекс към споразумението, но за съжаление и двете страни не се съгласиха с това подробно предложение“, поясни Борел.

Той допълни, че косовската страна не била достатъчно гъвкава, а сръбският президент подчертал, че по принцип няма да подписва нищо, докато Белград не е напълно готов да го приложи.

В същото време Борел поясни, че споразумението и неговото изпълнение ще залегнат в дневния ред за стабилизиране на Косово и ще са неделима част от европейския път на двете държави.

Европейският първи дипломат отбеляза, че споразумението предвижда практически стъпки, които трябва да бъдат направени в изпълнение на европейския план. Сред тях са:

-Сърбия да признае косовските паспорти, регистрационни табели и митнически документи, което досега не е правила.

-Косово да бъде задължено институционално да гарантира правата на етническите сърби в страната.

Борел уточни, че по-подробна информация за преговорите ще даде в понеделник – пред Съвета по външни работи на ЕС, и в четвъртък – пред лидерите на страните членки на Европейския съюз.

“Косово и Сърбия трябва да нормализират отношенията си, това вече не може да се избегне, споразумението и анексът са много важни в тази посока и ние ще работим усилено за това реализиране”, категоричен бе Борел.

Премиерът на Косово Албин Курти коментира: „В анекса е записано, че веднага започваме разговорите за самоуправление на сръбските общини. Знаете, че сръбската общност и общността на общините не са едно и също нещо. Всичко това се обсъжда, като тези разговори продължават. Имаме нужда от още от много преговори, за да стигнем до конкретно заключение. Аз съм министър-председател на всички граждани и не искам да омаловажавам никого въз основа на етническата му принадлежност“.

От своя страна Александър Вучич поясни, че е постигнато някакво споразумение и няколкото точки, по които има съгласие, ще станат част от преговорната рамка между Сърбия и Косово.

Сръбският президент допълни, че днес, 19 март, ще представи всяка точка от споразумението на гражданите на Сърбия и ще обясни всичко, което се е случило в Охрид. От понеделник той ще направи същото и по време на срещи с представители на парламентарните групи.

Преговорите за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия продължиха 12 часа, като те бяха водени от специалния представител на ЕС Мирослав Лайчак. Първоначално те бяха двустранни с Курти и Вучич, а по-късно всички се събраха на една маса. В срещите, като наблюдател, участва и специалният представител на САЩ за Западните Балкани и заместник-помощник държавен секретар Габриел Ескобар.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST