Трилистник затвори мост, протестирайки заради риск от наводнения

Жители на пловдивското село Трилистник затвориха по обед за половин час моста над река Стряма на пътя за автомагистрала “Тракия”. Те го направиха в знак на протест срещу 10-годишното безхаберие и бездействие на всички отговорни институции, които за този период от време не са почистили коритото на реката.

Те се притесняват, че Стряма може отново да наводни селото и настояват институциите да си свършат работата и да почистят коритото й преди пролетните дъждове и снеготопенето. С ужас си припомнят за наводненията от септември 2022 година, когато в Трилистник бяха унищожени много земеделски насаждения и 112 къщи.

“Още едно такова бедствие и всичко приключва. Нашето село е застрашено отново и искаме да се почисти реката, за да живеем по-спокойно”, заяви един от протестиращите, цитиран от БНР.

В петък, 17 март, бе обявено, че по настояване на областния управител на Пловдив Ангел Стоев почистването на Стряма започва в понеделник, 20 март, от „Напоителни системи“, като от клоновете на дружеството в Пазарджик и Сливен ще бъде доставена тежка техника.

Местните обаче наричат предстоящата мярка “капка в морето”, защото ще се работи по периметър от 400 метра, а проблемът изисква да се обхване много по-голям участък. 

Протестът бе подкрепен от кметовете на Трилистник Мирчо Петров и на община “Марица” Димитър Иванов.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST