UBS поиска държавна гаранция от 6 млрд. щ.д., за да купи Credit Suisse

Най-голямата швейцарска банка UBS иска държавни гаранции за 6 милиарда долара от правителството на страната, за да завърши сделката за придобиването на Credit Suisse, втората по големина банка в страната. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник.

Според събеседника на агенцията, страните обмислят няколко по-вероятни сценария, като исканата от UBS сума може да се промени. Гаранциите трябва да помогнат на банката-купувач да покрие разходите по закриването на част от дейностите на Credit Suisse, както и да плати евентуалните съдебни разходи. В резултат на поглъщането 10 000 служители може да бъдат съкратени и в двете банки.

Очаква се страните да се опитат да договорят условията на сделката през уикенда преди откриването на борсовата търговия в понеделник. Сливането се усложнява от размера на двете банки, чиито общи активи наближават 1.7 трилиона долара, така че се обмисля и възможността UBS да придобие само някои подразделения на конкурентната банка.

В четвъртък Швейцарската национална банка беше принудена да отпусне заем до 50 милиарда франка (около 53,7 милиарда долара) на Credit Suisse. Според вестника обаче, това не е предпазило акциите на кредитната институция от по-нататъшен спад, тъй като големите инвеститори отказаха да осигурят допълнителен капитал на банката, а тегленето на средства от страна на богати клиенти продължи. В резултат на това, както се казва в статията, до края на търговията в петък капитализацията на Credit Suisse падна до 8 милиарда долара срещу 56.6 милиарда долара от UBS.

Във вторник Credit Suisse публикува доклад, в който признава слабостите във вътрешния контрол. Освен това в интервю за Bloomberg главният изпълнителен директор на банката Улрих Кьорнер съобщи за продължаващия отлив на клиенти. Финансовите анализатори обърнаха внимание на изявлението на Saudi National Bank, чийто дял в Credit Suisse е най-голям и достига 9.8 процента, за абсолютното нежелание да окаже допълнителна подкрепа на швейцарската банка чрез увеличаване на участието си в капитала.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST