ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Ако Украйна не успее да се защити, Полша ще влезе в конфликта

Ян Емерик Рошчишевски (АФП)

Това заяви посланикът на Полша в Париж Емерик Рошчишевски

Полският посланик във Франция заяви в телевизионно интервю, че ако Украйна не успее да защити независимостта си, Полша няма да има друг избор, освен да влезе в конфликта.

“Ако Украйна не успее да защити независимостта си, няма да имаме друг избор, освен да влезем в конфликта”, заяви посланик Ян Емерик Рошчишевски в ефира на френската телевизия Ел Се И.

“Затова или Украйна днес ще защитава своята независимост, или ако тя не успее, ние ще бъдем принудени да се включим в този конфликт, защото нашите ценности, които са основа на нашата цивилизация, са под заплаха, така че няма да имаме избор”, подчерта той.

Впоследствие полското посолство в Париж публикува уточнение, в което се казва, че думите на Рошчишевски са тълкувани “извън контекста”.

“По време на тридесетминутен разговор с редактора посланик Рошчишевски аргументира необходимостта от съюзници, които да подкрепят Украйна. Той също така говори за заплахата, която Русия представлява за Европа и европейските ценности. При внимателно слушане на целия разговор става ясно, че няма съобщение за пряко участие на Полша в конфликта, а само предупреждение за последствията, които може да има едно украинско поражение: вероятността от руска атака или намесата на повече централноевропейски страни – балтийските държави и Полша”, се казва в изявлението.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст