Брюксел трябва да реши въпроса с евтиното украинско зърно

Зърнопроизводители от България, Румъния, Унгария и Полша, които пострадаха най-много от евтиния внос на украинско зърно, са в стачна готовност. Всичките им надежди са отправени към предстоящия в Брюксел Съвет по земеделие и рибарство, който ще се проведе на 20-21 март. Фермерите настояват за трайно решение на проблема, защото много от тях са пред фалит, докато продукцията им гние по складовете.

След избухването на войната, Европейският съюз реши да помогне на Украйна, която е основен световен производител и износител на зърно за десетки държави в Азия и Африка. Бяха създадени  коридори за солидарност, бяха премахнати митата, отпаднаха дори изискванията за санитарни и ветеринарни сертификати.

По-късно, с помощта на ООН и Турция, Москва и Киев се договориха

за безопасен износ на зърно от черноморските пристанища на Украйна.

На 14 март, четири дни преди изтичането на споразумението, то бе удължено с още два месеца. Руският заместник-външен министър Александър Грушко обяви, че Москва ще спазва условията. Същото нещо обявиха и от от Киев, въпреки че поискаха удължаването да е 120 дни и изразиха на висок глас недоволството си.

Успешното продължаване на споразумението е печелившо за Украйна, но

производителите от съседните държави се чувстват ощетени

и искат помощ от Брюксел, за да оцелеят при масовата търговия с евтино украинско зърно.

Тази седмица фермери от северната ни съседка обявиха, че румънското земеделие е пред колапс.  Много производители се оплакват, че заради ниските цени на украинското зърно тяхната продукция залежава по складовете повече от година. И все по-открито недоволстват, защото  транспортирането на румънско зърно за външния пазар е почти невъзможно, тъй като

целият логистичен капацитет е съсредоточен върху украински товари.

Включително и от пристанище Констанца, което е блокирано от украински кораби.

Не са малко и фермерите в Румъния, които не само критикуват качеството на украинското зърно, но и роптаят срещу безрезервното му освобождаване от контрола на качеството и спазването на европейските стандарти.

От земеделските сдружения в страната съобщиха, че много от производителите са на ръба на фалит, защото са натрупали огромни дългове. Те предлагат правителството в Букурещ  да помисли за изграждането на частен терминал в пристанище Констанца, който да обслужва единствено румънските производители. В противен случай, казват фермерите, Румъния ще се превърне в най-обикновена транзитна държава и още по-обикновен клиент на Украйна.

Този страх съвсем не е пресилен, като се има предвид, че миналата година Румъния е внесла

безпрецедентните 14% от украинското зърно на стойност 1.24 млрд. долара,

което е много повече от всяка друга страна в света.

Положението на българските фермери е сходно.  През седмицата имаше протести на зърнопроизводители от Велико Търново, Ловеч и Русе, които настояват за спиране на украинския внос, както и за промени в Стратегическия план. Те заплашиха, че „ако в кратки срокове няма нищо черно на бяло, ще излязат на масови протести из цялата страна”.  Исканията им са да продават продукцията си на подобаващи цени, защото сега се налага да продават с близо 20 стотинки по-евтино, отколкото по време на жътвата. Според част от фермерите, вносът на украинско зърно

ще доведе до фалит голяма част от българските зърнопроизводители.

“Нямаме нищо против украинско зърно да минава през България, но след като у нас има 4 млн. тона свободно зърно, защо трябва да внасяме още от Украйна? По този начин ние подбиваме нашите зърнопроизводители. Сега е март, остават ни само април и май, защото през юни жънем. Ами хората, които не са продали? За тях някой мисли ли? Като ожънат, къде ще прибират новата реколта?“, питат фермерите.

Освен това, зърнопроизводителите настояват

техните партиди да не се смесват с украинското зърно,

защото то не отговаря на европейските изисквания и прави готовата продукция негодна за легална продажба.

Причината, според тях е, че Украйна не е член на ЕС и торовете и препаратите, които се използват там не се подлагат на същия контрол. Така че гражданите няма как да бъдат сигурни, че тези продукти са напълно безвредни.

На срещата на министрите на земеделието в Брюксел на 20-21 март специално ще бъде обсъдено положение на пазара в контекста на руската инвазия в Украйна. Надеждите на “съседните” фермери са проблемите им най-после да бъдат разгледани отговорно и на най-високо ниво.

Подкрепата срещу войната е безусловна, но трябва да се вземат предвид и интересите на българските производители, защото никой няма право да ги държи в безтегловност и да ги принуждава да продават на загуба. Независимо от това какъв е повода.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST