Росен Христов проверява работата по интерконектора ни със Сърбия

Министърът на енергетиката Росен Христов и изпълнителният директор на “Булгартрансгаз” ЕАД Владимир Малинов ще проверят напредъка на дейностите за изграждане на междусистемната газова връзка България-Сърбия. Инспекцията ще бъде днес, 18 март 2023 г., от 13.00 часа, в района на село Доброславци.

Началото на изграждането на интерконектора бе дадено на 1 февруари в присъствието на президента Румен Радев и на държавния глава на Република Сърбия Александър Вучич. Предвижда се газопроводът да бъде въведен в експлоатация до месец октомври тази година.

Газовата междусистемна връзка България-Сърбия (IBS) се предвижда като реверсивна връзка, която ще свързва националните газопреносни мрежи на Република България и Република Сърбия. Газопроводът се планира да бъде с обща дължина около 170 км от гр. Нови Искър, Република България до гр. Ниш, Република Сърбия, от които около 62 км на българска територия.

Първоначално бе планирано капацитетът на газопровода да е 5.5 млн. куб м. на ден с възможност и за реверсивен поток. Предвижда се той да бъде увеличен до 2.4 млрд. куб. м. в рамките на изпълнението на трета фаза на проекта от общ интерес за Европейския съюз.

В България избора на изпълнител за строежа на газовата връзка със Сърбия се бавеше заради процедурни спънки и обжалвания пред Комисия за защита на конкуренцията и Върховния административен съд. Дължината на интерконектора на българска земя е 62 километра с две газопроводни отклонения – до общините Сливница и Драгоман, което ще позволи и газификацията на населените места по трасето на тръбата.

Впоследствие стана ясно, че българският участък на интерконектора е на стойност около 140 милиона лева, като част от тях са собствени средства на “Булгартрансгаз” и пари по оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност” и по Механизма за Свързване на Европа.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST