От КЗП искат по-високи санкции за нелоялните търговски практики

германия супермаркет цени инфлация хранителни стоки храни магазин

“Хубаво е да се помисли и за завишаване на санкциите за нелоялните търговски практики. Европейската практика е санкцията да е процент от оборота на конкретния търговец, а не като у нас – от 5 000 до 50 000 лева. Ако се завишат санкциите, ще има възпиращ и възпитателен ефект.”

Това коментира в интервю за БНР Ангел Джалев, който е член на Комисията за защита на потребителите (КЗП).

Той призна, че към момента не е налаган максималният размер на санкция за нелоялна търговска практика, но уточни, че все пак кампанията от проверки скоро е започнала.

Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 755 проверки в търговски хранителни вериги. При тях тя е констатирала 651 нарушения, като 254 от тях са били нелоялни търговски практики, обяви Джалев.

Той подчерта, че е притеснителна тенденцията за голямо завишаване на цената по веригата от производител до потребител, което не е обосновано от икономически или инфлационни процеси.

Джалев обясни и че проверките са фокусирани върху големите хранителни вериги, защото по-голямата част от хората пазаруват от тях.

Освен това представителят на КЗП обърна внимание, че при нелоялните търговски практики се наблюдава една неприятна и изключително тревожна тенденция, която изкривява целия пазар.

Прилагането на нелоялна търговска практика от страна на големите търговци принуждава и малките търговци да последват примера им. Това води до изкуствено завишаване на цените, тъй като на стоките се придават качества, каквито те не притежават. Но независимо от това те се продават на завишени цени, които не отговарят на качеството, обясни Джалев.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че служебното правителство свърши добре работата си?

Подкаст