Поредна измама с никел на лондонската LME

Лондонската метална борса LME е открила в един от складовете си опаковки пълни с камъни вместо с никел – последната драма, разтърсила потъналия в скандали пазар за метали. Борсовото ръководство поясни в официално изявление на 17 март, че е “получило информация, че известен брой физически доставки на никел от едно хранилище на лицензиран от тържището доставчик е станало обект на такива неправомерни действия”. Предполагаемите никелови партиди в действителност са били “каменни”, посочва запознато с въпроса лице.

LME добавя, че нередностите, открити в опакования метал, са били “очевидни, включително и заради теглото на пакетите” и че “напомня на лицензираните ръководители на складове да следят стриктните изисквания да претеглят всички метали преди да ги приберат” в борсовите хранилища. Разкритието за измамата се появява само няколко седмици след като един от най-едрите метални търговци в света “Трафигура” установи измама с никел на стойност 577 млн. щ. долара, разтърсила сектора на суровини.

Предполагаемият никел е бил складиран в Ротердам в склад, ръководен от “Аксес уърлд”, който до януари е бил собственост на основния търговски конкурент на “Трафигура” – “Гленкор”, твърди добре информираният източник. Посочените фирми са отказали официален коментар на изнесената новина.

Появата на фалшиви пратки в системата на LME е поредният удар върху репутацията на 146-годишното тържище след миналогодишното му спорно решение да анулира търговски сделки с никел след най-резкия в историята му скок на котировките на суровината – акт, предизвикал проверки от регулаторните органи и съдебни дела от ощетени инвеститори.

След разкритието за поредния гаф ръководството на тържището е поискало от складовите оператори да инспектират наличностите. В резултат на проверките са били открити девет случая на липсващ никел с общо тегло 54 тона на стойност 1.3 млн. щ. долара. Което е принудило LME да разпореди на управителите на всичките си лицензирани хранилища да повторят инспекциите за евентуални нередности.

“Трафигура” обяви през февруари, че е наложила забранителна заповед и е предприела правни действия срещу индийския бизнесмен Пратек Гупта за предполагаемото му участие в продажбата на над 1100 контейнера, в които е трябвало да има висококачествен никел, но всъщност там са открити камъни. Регистрираната в Сингапур компания пояснява в официално изявление по въпроса, че “няма никаква връзка с делата на “Трафигура” срещу трупата от фирми, свързани с и очевидно контролирани от Пратек Гупта”. LME пък отказва да коментира дали поредният фалшив никел в хранилището й е свързан с измамата, разкрита от “Трафигура”.

В опит да възстанови доверието в пазара за никел след миналогодишните разправии, лондонското тържище планираше да възстанови търговията с метала по време на азиатските часове на 20 март, преустановена преди година по същото време. Поради риска от нови разкрития за фалшиви никелови пратки в складовете си обаче, LME е отложила със седмица възобновяването на азиатските сделки.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

PODCAST