ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Нощните смени увеличават риска от сърдечни заболявания

Неблагоприятни психосоциални фактори на работното място заедно с повишено ниво на стреса влияят отрицателно на сърдечносъдовата система. Заболяванията, свързани със сърцето и кръвоносните съдове (коронарна болест, мозъчно-съдова болест, ревматична болест на сърцето), могат да доведат до инсулт и да завършат с фатален край.

Сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) водят до високи разходи за лечение и натоварват здравната система, повишават дните в болнични, което от своя страна намалява производителността на работната сила.

За това припомнят от Конфедерацията на независимите синдикати (КНСБ). 

Те също допълват, че наскоро “Евростат” е обявил тревожна статистика, според която през 2020 година в Европейския съюз България е страната с най-висок дял на смъртни случаи, дължащи се на сърдечносъдови заболявания – 61% от всички починали.

От Конфедерацията обясняват, че стресът на работното място може да е сред причините за възникването им. Защото, когато сме под прекомерен натиск и чувстваме, че няма да се справим в срока, поставен от работодател, или липсва подкрепа от колеги и приятели, може да се стигне до ситуация, в която сме изложени на висок риск от разболяване.

Признаците на стрес са: човек се чувства разстроен, изпитва страх, безпокойство, паника, има учестен пулс, сухота в устата, главоболие, проблеми със съня.

Освен стреса на работното място в основата на сърдечно-съдовите заболявания е и неблагоприятният начин на живот, като тютюнопушене, употреба на алкохол, наркотици, липса на физическа активност и други, ускоряващи атеросклерозата и метаболитната дисрегулация.

От КНСБ напомнят, че дългите часове работа (55 часа/седмица и повече) водят до 1.1 пъти по-висок риск от сърдечно-съдовите заболявания и 1.3 пъти по-висок риск от инсулт в сравнение с работещите по-малко часове.

Изследвания показват, че при повече от пет години работа на смени се наблюдават 1.07 пъти по-висок риск от ССЗ за всяка допълнителна година работа. Нощните смени в дългосрочен план се свързват с 1.1 до 1.2 пъти по-голям риск от предсърдно мъждене и коронарна болест на сърцето.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст