Синдикатите проведоха предизборна среща с три политически партии

Изпълнителният комитет на регионалните съвети на Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) Перник проведе три регионални предизборни срещи с кандидати за народни представители от 14 МИР Перник от следните партии и коалиции: ГЕРБ-СДС, „БСП за България“ и „Левицата“.

И на трите срещи областният координатор на КНСБ в Перник Наташа Ангелова представи визията на конфедерацията за социално-икономическото развитие на страната през следващите четири години. Тя акцентира върху Директивата за адекватни минимални работни заплати в Европейския съюз. Заяви категорично, че тя е от ключово значение, защото този правно обвързващ инструмент ще даде възможност за провеждането на нова политика по минималните доходи и сключването на колективен трудов договор (КТД) в България.

Водачът на листата на ГЕРБ-СДС за Перник Георг Георгиев, заедно с кандидатите Емил Костадинов, Калин Вельов и Александър Александров запознаха присъстващите с Програмата на коалицията. Те обещаха възстановяване на социалната и финансовата стабилност в държавата. Георгиев се ангажира и с адекватна политиката по отношение на повишаването на доходи и пенсии.

В дискусията, продължила повече от час, взеха участие всички синдикални представители от Синдиката на Българските учители (СБУ) Перник, “Стомана Индъстри” АД Перник, “Топлофикация Перник”, Синдикат „Огнеборец”, “Мини открит въгледобив Перник”. Присъстваха и представители на Дом за стари хора Радомир, “Български пощи”, ЕР Ликид Перник, Регионален исторически музей Перник, ДЗЗД “Пътища” Перник. 

Те поставиха общественозначими проблеми във всички сфери на социално-икономическия живот в региона – липсата на кадри със средно-специално образование за тежката индустрия и сериозните проблеми, произтичащи от това в региона, проблеми с лоши, първобитни условия на труд, нежеланието от страна на собствениците за инвестиции в това отношение. Също така те поставиха въпроса за проблеми, свързани с детските надбавки, неизпълнението на решението за 20% увеличение на учителските заплати, ниските възнаграждения в сектор „Култура“, високата инфлация и спекулата в страната от последните две години и демографските проблеми.

Водачът на пернишката листа на „БСП за България“ за 14 МИР Перник Борис Цветков заедно с бившия областен управител на Перник Иван Димитров и осмия в листата на социалистите в Перник Иво Михайлов представиха програмата за управление на коалицията.

Обсъдени бяха въпроси, свързани с безплатните детски градини и безплатните учебници за учениците. Участниците в срещата коментираха и темата за увеличаването на минималната работна заплата в страната. Всички присъстващи бяха единодушни по отношение на доходите на хората и това, че българинът живее на ръба на бедността.

От Изпълнителния комитет изразиха категорична позиция, че след изборите на 2 април България трябва да има редовно правителство. Необходимостта от това посочиха и кандидатите за народни представители от „БСП за България“.

“Крайно време е да се загърбят политическите и партийните различия и да се върви в един общ път в името на доброто на българските граждани”, заяви водачът на листата на социалистите в Перник Борис Цветков.

По думите на Цветков сериозен проблем в Перник е язовир “Студена” и неговото контролиране. Той заяви, че перничани, както и всички хора в страната, искат стабилно и добре работещо правителство, което да защитава интересите на народа във времето на икономически и политически размирици в Европейски и световен план.

Водачът на листата на коалиция „Левицата“ за 14 МИР-Перник Петър Първанов и кандидатите за народни представители Иво Савов и Виолета Николова представиха пред присъстващите програмата за управление на коалицията. Петър Първанов говори за основните приоритети, като обърна специално внимание на спекулата, енергетиката, доходите и здравеопазването.

„Ние, от „Левицита“, целим да има силна лява коалиция, която да отстоява интересите на трудовите хора и да решава социалните и демографските проблеми,“ коментира пред синдикалистите Петър Първанов. 

Той заяви позицията на формацията за незабавно прекратяване на военните действия между Русия и Украйна и начало на мирни преговори. Вторият в листата Иво Савов подчерта значението на факта, че в листата на коалицията кандидатите за народни представители са местни жители. 

От своя страна Наташа Ангелова заяви, че за синдикатите са важни приоритетите в предизборната програма на коалиция „Левицата“, които се отнасят до работни места, условия на труд, заплати и до колективния трудов договор.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст