ВХОД / РЕГИСТРАЦИЯ

Атанас Пеканов: България е готова да приеме еврото

“България е готова да приеме еврото”. Това заяви служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, който участва в експертен дебат на тема “Готова ли е България да влезе в еврозоната”. Събитието бе организирано от “Среда” – нова организация, която има за цел да показва различните мнения и гледни точки по общественозначими въпроси, чрез дебати.

В спора “за” еврозоната, опонент на Атанас Пеканов бе главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов, отявлен противник на еврозоната и приемане на еврото.

Има формални критерии за влизане на всяка една страна членка на Европейския съюз в еврозоната, и да – в момента не изпълняваме всеки един от тях, но е въпрос на време, и то много малко време, България да изпълни всички тези критерии“, категоричен бе Пеканов и добави, че България има вторият най-нисък дълг към БВП в Европа.

Според него е въпрос на време парламентът да приеме важните закони, които да отворят вратичката към еврозоната. “Това трябва да се случи възможно най-бързо. Искаше ми се да се случи в миналия парламент, но не се случи. Но съм убеден, че това ще стане в новия. Инфлацията така или иначе ще се успокои рано или късно. България ще покрие формалните критерии съвсем скоро и ще е готова да влезе на 1 януари 2025 година”, подчерта вицепремиерът.

Според Атанас Пеканов страната ни има синхронизация със структурата и икономиката на еврозоната: вече 15 години България е част от Европейския съюз и много често българските граждани и българският бизнес си служат с еврото. “Над 1,5 млрд. евро всяка година се изпращат от чужбина към България от евро в лева и по тази линия страната ни губи част от сумата, защото при превалутирането се отчита загуба“, поясни той.

Атанас Пеканов коментира още, че търговията на българската икономика е изключително свързана с тази на еврозоната: 45% от износа на България е към еврозоната, 35% от вноса на България е от еврозоната, търговските взаимоотношения са силни, а с влизането на еврото те ще се засилят още повече, което ще бъде допълнителен стимул върху икономическия растеж.

Българската икономика се движи с тази на еврозоната, което означава, че ние сме готови да приемем еврото“, категоричен бе Атанас Пеканов и добави, че не е нужно да достигнем най-развитите страни, за да влезем в еврозоната. Стъпката напред – в нея, ще даде тласък за институционална конвергенция и за изравняване на доходите чрез икономически растеж.

От своя страна опонентът на Атанас Пеканов – Лъчезар Богданов изрази мнение, че страната ни не е готова да приеме еврото, заради редица фактори, но основно заради несигурната политика и проблеми в структурата на икономиката. Той категорично се обяви “против” влизането на България в еврозоната, подчертавайки: “Еврозоната е вредна за нас“.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Още от категорията..

Последни новини

This poll is no longer accepting votes

Смятате ли, че има политически натиск върху съдебната ни система?

Подкаст